AKTUELNO

Na današnji dan umro je scenarista Džozef Stajn.

1648 - Vestfalskim mirom, koji su zaključili nemački car i vladari Francuske i Švedske, završen je Tridesetogodišnji rat. Mirovnim ugovorom potvrđena su načela Augsburškog verskog mira (1555) o ravnopravnosti rimokatolika i protestanata i osujećena namera rimsko-nemačkog carstva i pape za hegemonijom u Evropi.

1795 - Pruska, Austrija i Rusija izvršile su treću podelu Poljske, koja je prestala da postoji kao nezavisna država.

1907 - Umro je srpski novinar, pisac i političar Pera Todorović, jedan od osnivača Narodne radikalne stranke, autor programa i statuta stranke (1881). Krajem 1886. isključen je iz stranke pošto je obnovio list "Samouprava" i počeo da napada radikale. Pokrenuo je i do 1903. izdavao "Male novine", prvi senzacionalistički list u Srbiji.

Foto: Wikipedia

1912 - Pobedom Prve srpske armije pod komandom regenta Aleksandra Karađorđevića nad turskom Vardarskom armijom Zeki paše, završena je Kumanovska bitka u Prvom balkanskom ratu.

1939 - Nacisti su u Nemačkoj naredili Jevrejima da nose Davidovu zvezdu.

1948 - Umro je austrijski kompozitor mađarskog porekla Franc Lehar, najznačajniji predstavnik bečke operete u prvoj polovini 20. veka ("Vesela udovica", "Zemlja smeška", "Grof od Luksemburga").

Foto: Wikipedia

1957 - Umro je francuski modni kreator Kristijan Dior jedan od glavnih kreatora mode u svetu posle Drugog svetskog rata.

1980 - Poljske vlasti su legalizovale nezavisni radnički sindikat "Solidarnost".

1991 - U Sarajevu je konstituisana prva Skupština srpskog naroda u BiH, a za prvog predsednika izabran je Momčilo Krajišnik. Skupština je usvojila Deklaraciju o pravu srpskog naroda na samopredeljenje.

2000 - Skupština Srbije izabrala je prelaznu tehničku vladu Srbije koja će do vanrednih parlamentarnih izbora 23. decembra obezbediti funkcionisanje zemlje. Vladu su formirali Demokratska opozicija Srbije, Srpski pokret obnove i Socijalistička partija Srbije.

2005 - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odobrio je početak pregovora o budućem statusu Kosova, a generalni sekretar UN Kofi Anan imenovao je bivšeg predsednika Finske Martija Ahtisarija za specijalnog izaslanika UN o pregovorima o statusu Kosova.

2010 - Umro je scenarista Džozef Stajn poznat po brodvejskom hitu "Violinista na krovu" za koji je dobio nagradu Toni. Sarađivao je i na još desetak uspešnih mjuzikla među kojima je i "Grk Zorba".

#Datumi

#Istorija

#Vremeplov

'