AKTUELNO

Pink.rs je 07.09.2023. godine preneo priču pod nazivom "MISTERIOZNI NESTANAK 'VOZA DUHOVA' 1911. JE NAJJEZIVIJA PRIČA IKADA: Svedočenja dvojice izbavljenih LEDE KRV U ŽILAMA - Priča se da je putovao kroz vreme", koje je prema ocenama fekt-čekera ocenjena kao LAŽNA VEST I PRENOŠENJE LAŽNE VESTI, i da je priča o misteriji italijanskog voza samo urbana legenda.

Priča o misterioznom nestanku voza kompanije “Zaneti” u Italiji 1911. godine širila se proteklih godina i na drugim govornim područjima i njom se bavio i fact-checking portal Snopes u analizi objavljenoj 3.10.2022. godine, objavio je portal Raskrinkavanje.ba koji je ovu vest ocenio kao lažnu.

Urbana legenda o nestanku voza, kako se ispostavilo, izmišljene kompanije Zaneti, prenosi se godinama kao vest na portalima, a kako u svojoj analzi tvrdi sajt Snopes, nema nijednog pisanog dokaza da se ovaj nestanak dogodio, kao ni da je kompanija "Zaneti" postojala. O tome štampa u to vreme nikada nije pisala, navodi Snopes.

Snopes je u analizi naveo da je priča verovatno potekla iz fiktivnog dela pisca Nikolaja Čerkašina. Njegova priča “Voz duhova u lavirintu vremena”, koja spada u žanr naučne fantastike, govori o vozu koji je nestao u Italiji 1911. godine i od tada putuje kroz vreme.

Originalni tekst koji je preneo Pink.rs sadržao je i navode o tome da se voz pojavljuje povremeno tj. da putuje kroz vreme, kao i da je postojao istraživač ove misterije koji je "i sam ušao u voz i nestao", ali sve je ovo, zaključuje se, urbana legenda, izmišljotina. Ovim putem izvinjavamo se svim našim čitaocima na grešci, i unosimo ispravak vesti na datum 28. mart 2024. godine.

Autor: