AKTUELNO

Tesla je bio jedan od najpoznatijih srpskih i svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike.

Sedmog januara pre 75 godina umro je Nikola Tesla, jedan od najvećih umova 20. veka i naučnik čiji su nas pronalasci uveli u novi milenijum.

Bez Tesle ne bismo danas imali mobilnu telefoniju i internet, ni radio, ni televiziju, planetarnu elektronsku mrežu, upravljanje na daljinu, helikoptere, fontane, kućne aparate, ali i turbine koje proizvode struju...

Izumeo je i obrtno magnetno polje, indukcioni motor..., zvanično je registrovano oko 300 njegovih patenata u 26 zemalja, i to pre nego što je izumeo planetarnu razmenu energije i povezivanje ljudi, a najveći broj pantenata ostvario je u SAD, gde je živeo 60 godina.

Foto: Wikipedia

Po njemu je nazvana jedinica za merenje visokog napona i jedinica jačine magnetnog polja, a Teslina zaostavština je 2003. upisana u registar Uneska.

Tesla je umro je u snu, na Božić 1943. godine u hotelu "Njujorker" na Menhetnu, a vest je objavljena dva dana kasnije, kada je njegovo telo pronađeno u hotelskoj sobi.

Foto: Wikipedia

Urna sa Teslinim pepelom postavljena je najpre na groblju u Njujorku, a u Beograd je preneta 1951. gde se i danas čuva u njegovom Muzeju.

Foto: Wikipedia

Spomenici Tesli nalaze se u Beogradu (dva), u Užicu i SAD i to na Nijagarinim vodopadima, na Menhetnu, u porti crkve Svetog Save u Njujorku i u Silicijumskoj dolini.

#Božić

#Nikola Tesla

#Vremeplov

'