AKTUELNO

Počeli su 'nekršteni' dani i po nekim verovanjima mrtvi izlaze iz zemlje, kao i razni demoni. Prema starim srpskim verovanjima od 10. do 19. januara, traju ovi dani. Oni predstavljaju dane kada Isus Hrist nije bio kršten.

Darka Cvetković, rekla je da su to dani kada se smatra da Isus nije bio kršten, kao i da je 18. januar Krstovdan, koji se smatra da je njegov dan krštenja.

- Mi ne bi trebali da iznosimo nešto svoje lično, neke lične stvari. Ne bi trebalo da nam dolaze u kuću ljudi koji će nam nasilno donositi neke poklone, ili kupovati hranu. Vrlo je specifično kada vam se neko nameće i hoće nešto da vam kupi, ne treba to da prihvatate, osim ako niste tražili - rekla je Cvetković.

Kako kaže, nikada se ne zna ko šta može u kuću da vam unese.

Foto: TV Pink Printscreen

- Onog momenta kada se ti krstiš, tog momenta Bog zna za tebe. Zato je jako bitno da se dete odmah i krsti kada se rodi, nakon tih čuvenih 40 dana. Poželjno je da se to što pre obavi. Upravo da bi zaštitio svoju auru od svih tih zlih sila - rekla je Cvetković.

Ljiljana Smiljanić, rekla je da moramo da ispoštujemo ove dane. Kako kaže, identično kao i kada se dete rodi, ne iznosi se veš i ne ostavlja na žici kada zađe sunce, niti se neko prima u kuću uveče.

- Beba se drži u kući zaštićena od svega i to je ono što treba da se ispoštuje i u ovim danima. Sada zavisi od kraja do kraja - rekla je Smiljanić.

Po tradiciji, kaže, za vreme nekrštenih dana ne bi trebalo izlaziti iz kuće nakon zalaska sunca.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona kaže da treba voditi računa kada i šta dajemo nekome, kada nam neko traži nešto naše, a sa ciljem da nam kasnije to i vrati.

Cvetković kaže, da bi se zaštitili, da treba da koristimo samo prirodne generatore.

- To je pre svega bosiljak, koji nas štiti 500 godina nakon smrti. Takođe, sveta voda nas čisti od negativne energije - rekla je Cvetković.

Ističu da tih dana ne treba pozajmljivati ništa iz kuće.

Foto: TV Pink Printscreen

Ratomir Antonović, rekao je da moramo da spomenemo da je ovakvo delovanje sekti bezbednosni rizik i da oni rade konstantno na vrbovanju mladih ljudi.

- MIslim da je vrlo korisno mlade ljude edukovati na ovakav način. Sekte zato deluju vrlo intenzivno u odnosu na takve mlade ljude. Oni su ranjiva kategorija koja nema neku rešenu egzistnciju i porodicu kao uporište svemu tome - rekao je Antonović.

Autor: