AKTUELNO

Naš poznati književnik, romansijer, dramski pisac Jovan Radulović preminuo je danas posle duge i teške bolesti u 67. godini u Beogradu.

Radulović je autor i knjiga pripovedaka "Dalje od oltara", "Idealan plac", romana "Braća po materi", "Prošao život", "Od Ognjene do Blage Marije", TV drame "Vučari Donje i Gornje Polače", putopisnih eseja "Po srpskoj Dalmaciji".

Za ova i druga dela dobio je mnogobrojne nagrade, među kojima su Oktobarska nagrada grada Beograda, Andrićeva nagrada, "Isidora Sekulić", "Bora Stanković", "Branko Ćopić", "Zlatni suncokret", "Petar Kočić"...

Najširoj javnosti ostaće poznat po drami "Golubnjača" i romanu "Braća po materi".

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća porodici preminulog književnika.

- Jovan Radulović je, u književnosti i životu, pratio udes srpskog naroda svoga zavičajnog kraja u Dalmaciji i Krajini - navodi Vukosavljević.

- Nikad dopričanu priču o besprimernom stradanju u Drugom svetskom ratu, za vreme zločinačke Nezavisne Države Hrvatske, posredovao je široj javnosti kroz prozu i dramu "Golubnjača", književno odgovorno i građanski hrabro, ali se nije na tome zaustavio, kao što ni stradanje njegovog naroda nije stalo - ukazao je Vukosavljević.

I o izgonu devedesetih ostavio je snažno književno svedočanstvo. Srpskog naroda u tim krajevima gotovo da više nema, ali će budući čitaoci o njemu pouzdano saznavati iz dela Jovana Radulovića.

- Otišao je prerano, među svoje velike književne zemljake Matavulja, Ćipika i Desnicu - napisao je Vukosavljević.

#pisac

#preminuo

'