AKTUELNO

Lubenica je omiljena letnja poslastica koja savršeno gasi žeđ i osvežava u najtoplijim mesecima, julu i avgustu. Puna vode, lagana, slatka i zdrava, krije iza svoje prepoznatljive kore mnogo više zanimljivosti nego što možda mislite.

Nije voće, već povrće — i jeli su je faraoni

Iako je većina nas smatra voćem, lubenica je botanički povrće. Spada u porodicu tikvenjača, zajedno sa tikvicama, bundevama i krastavcima. Ipak, zbog svog slatkog ukusa, u našem mentalitetu ostaje uvek “voće” i jedno od najomiljenijih letnjih.

Zanimljivo je da se lubenica jede već hiljadama godina. Njene semenke pronađene su u egipatskim grobnicama, što pokazuje da su je jeli još stari Egipćani. Toliko su je cenili da su je čak stavljali i uz pokojnike kao hranu za zagrobni život.

Foto: Unsplash.com

Neobični oblici lubenica – od četvrtastih do srcastih

Danas postoje lubenice različitih oblika koje privlače pažnju – od onih bez semenki, do četvrtastih lubenica koje se uzgajaju u Japanu u specijalnim kalupima kako bi lakše stajale u prodavnicama. Pojavljuju se i lubenice u obliku trougla ili srca, koje su uglavnom dekorativne i često manje sočne.

Sočna, zdrava i u potpunosti jestiva

Lubenica je sastavljena od čak 92% vode, što je čini idealnom za prirodnu hidrataciju tokom vrelih dana. Osim što je niskokalorična, bogata je hranljivim sastojcima.

Posebno se ističe likopen, moćan antioksidans koji daje lubenici crvenu boju i pomaže zdravlju srca. Takođe sadrži citrulin, amino-kiselinu koja može pomoći u oporavku mišića i širenju krvnih sudova, zbog čega je popularna među sportistima.

Što je još zanimljivo, lubenica se može koristiti u celosti. Dok najčešće jedemo samo crveno meso, u nekim delovima sveta – poput Azije i južnih delova SAD – koristi se i kora za pravljenje džemova, turšija, pa čak i prženih jela. Tako da je lubenica ne samo osvežavajuća, već i vrlo svestrana.

Autor: Dalibor Stankov