AKTUELNO

Sviraću jedno od najznačajnijih dela klasične muzike u 20. veku koje često ignorišu orkestri i solisti zbog veoma zahtevnog izvođenja, kazao je Tanjugu slavni izraelski violinista Vadim Gluzman koji će zajedno sa Beogradskom filharmonijom svirati "Serenadu" Leonarda Bernštajna večeras na sceni Kolarca.

Vadim Gluzman je jedan od najznačajnijih violinita današnjce.

Redovno nastupa sa najvećim svetskim orkestrima, poput Berlinske filharmonije, Bostonskog simfonijskog orkestra, Čikaškog simfonijskog orkestra, Izraelske filharmonije, Londonske filharmonije...

Slavni violinista je drugi put u Beogradu, a večeras će zajedno sa filharmoničarima pod upravom dirigenta Danijela Rajskina svirati čuvenu Bernštajnovu "Serenadu".

- Spremni smo da prenesemo raznovrsne emocije koje je slavni kompozitor utkao u "Serenadu". On je napisao univerzalno delo koje govori o ljubavi koja inspiriše svakog od nas. "Serenada" govori univerzalnim jezikom i zato svuda publika burno reaguje na to delo, naravno kada se neki orkestar odluči da je svira - kazao je Gluzman.

On napominje da je pre dve godine došao u Beograd sa različitim očekivanjima i pretpostavkama.

- Kada prvi put spremate koncert sa nekim orkestrom očekujete bukvalno sve. Bilo je to sjajno iskustvo pre dve godine kada sam prvi put nastupio sa Beogradskom filharmonijom. Sada sam osećao veliko ushićenje kao kada treba da se sretnete sa dobrim prijateljima.

Orkestar poznaje mene i ja sam dobro upoznao orkestar i sve je u redu. Biće sjajan koncert večeras - kazao je Gluzman.

Proslavljeni dirigent, kompozitor, pijanista i predavač Leonard Bernštajn, ostao je zapamćen kao svetski superstar klasične muzike.

Po popularnosti koju je dostigao sredinom prošlog veka može se porediti sa Elvisom Prislijem i Merilin Monro, naročito nakon uspeha njegovih brodvejskih mjuzikala.

U drugom delu koncerta beogradska publika će imati prilike da uživa u Malerovoj 4. simfoniji.

Tada će se na sceni Kolarca filharmoničarima priključiti sopran Evgenija Jeremić.

#beogradska filharmonija

'