AKTUELNO

Simptomi su jako karakteristični.

Dr Gerald Lincoln, naučnik iz Medical Research Council’s Human Reproductive Sciences Unit u Edinburghu otkrio je da muškarci imaju svoju verziju PMS, te ju je nazvao IMS, a uzrok je smanjen nivo testosterona.

Muškarci koji su skloni iznenadnim napadima besa verovatno pate od IMS-a (Sindroma muške razdražljivosti). S godinama kod muškaraca dolazi do naglog pada testosterona, ali velike oscilacije u nivou muškog polnog hormona prisutne su i kod mlađih muškaraca.

Neočekivani rezultati istraživanja

Postojanje IMS-a prvi je otkrio Gerald Lincoln s Medicinskog istraživačkog centra u Edinburghu. Lincoln je promatrao osam ovnova s pretpostavkom da će životinje biti agresivnije u sezoni parenja, kada je nivo testosterona visok, ali otkrio je suprotno. Kada je količina testosterona opala, ovnovi su se iz samopouzdanih i sposobnih mužjaka pretvorili u nervozne, povučene životinje koje je bilo lako iziritirati.

Lincoln tvrdi da testosteron ima jak uticaj i na ljudsko ponašanje i smatra da stresni događaji, poput smrti drage osobe, razvoda ili teške bolesti mogu uzrokovati nagle fluktuacije razine testosterona u organizmu. Manjak testosterona uzrokuje umor, depresiju, razdražljivost i smanjenje libida, ali ima i fizičke posledice, poput bolova, posebno u rukama i nogama, znojenja i crvenila.

J. Stanković

#Lek

#Muškarac

#Žena

'