AKTUELNO

Dragačevski sabor trubača, 58. po redu, otvoren je danas podizanjem saborske zastave uz zvuke prangija i pesmu "Sa Ovčara i Kablara" koju je tradicionalno izvelo više desetina trubača.

Saborsku zastavu je podigao ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Domaćin ovogodišenjeg Sabora ministar u Vladi Srbije Nenad Popović rekao je prilikom svečanog otvaranja Dragačevskog sabora trubača da "truba najbolje od svih instrumenata odražava i prošlosti i budućnost srpskog naroda i naše emocije".

Foto: Tanjug

"Pitaju me za Guču mnogi u Kini, Americi, Rusiji, koju tajnu kriju Guča i truba, a ja im odgovaram truba krije tajnu srpske duše. Ništa bolje ne odražava suštinu bića srpskog naroda od trube. Uz trubu smo osvajali slobodu, uz trubu smo se veselili, venčavali, krštavali decu, uz trubu smo se sahranjivali i tugovali", rekao je Popović.

On je još dodao da je Srbija u teškoj situaciji jer ima mnogo "pritisaka" zbog Kosova i dodao da je "Kosovo uvek bilo i jeste i biće Srbija", što je propraćeno velikim aplauzom prisutnih saboraša.

Foto: Tanjug

"Naši preci su bili u još težim situacijama pa su uvek čuvali Kosovo. I mi ćemo se boriti za Kosovo. Srbi nisu kukavice, Srbi su hrabar narod i mi ćemo opravdati hrabrost naših predaka, ali Srbija je mudra i pametna. U pregovorima oko Kosova spremna je na veliki kompromis, uz poštovanje Ustava Srbije i Rezolucije 1244. Kosovo je uvek bilo i jeste i biće Srbija", rekao je Popović.

On je dodao da je "uz Srbiju ceo ruski narod i predsednik Vladimir Putin".

Svečanom otvaranju Dragačevskog sabora prisustvovali su funkcioneri Opštine Lučani, Čačka i Moravičkog okruga.

Posle svečanosti početka Sabora, u Muzeju trube je otvorena izložba turizma i ; Sajam knjiga, a u Sportskom centru izložba privrede.

U popodnevnim satima biće održan kulturno umetnički program, a u večernjim takmičenje mladih trubačkih orkestara i koncenrt Dragačevskih trubača.

Za sutra je najavljen dolazak portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove kojoj će biti dodeljeno zvanje počasnog grdjanina Guče.

Foto: Tanjug

Do 12. avgusta, do kada traje Dragačevski sabor trubača, u više takmičenja i koncerata nastupiće nekoliko stotina učesnika, a u finalnom talmičenju, u subotu, takmičiće se 20 orkestara.

Sabor trubača u Guči je vraćen tradiciji i na njemu više neće biti koncerata estradnih zvezda, a svi programi biće besplatni za posetioce, saopštio je Saborski odbor.

Ove godine u Guči će za dane Sabora, pored takmičenja trubačkih orkestara, biti održano nekoliko kocerata majstora trube.

U okviru Sabora biće održani i brojni prateći programi, privredna izložba, Sajam turizma, koncerti kulturno - umetničkih društava iz zemlje i inostranstva, takmičenje zdravičara, izbor najlepše nošnje, improvizacija stare dragačevske svadbe, budilica i narodni višeboj.

#Guča

#Sabor trubača

#otvaranje

'