AKTUELNO

U knjižare je stigla veličanstvena završnica, peti i poslednji tom jedne od najmaštovitijih epskofantastičnih saga 21. veka - "Utroba zemlje" Pitera V. Breta, koji će ove godine prisustvovati 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Na sajam koji se ove godine održava od 21. do 28. oktobra, dolazi Piter V. Bret, jedan od najpoznatijih svetskih pisaca epske fantastike.

Bretov epskofantastičnog serijal "Demonski ciklus", smatra se za jednu od najmaštovitijih saga dvadeset prvog veka.

Žanr koji je postao globalno popularan zahvaljujući serijalu Džordža R. R. Martina i njegovog serijala u sedam tomova "Pesma leda i vatre" pretvorenog u jednu od najgledanijih tv serija svih vremena, ima armiju sledbenika u Srbiji i dobro im je poznat Bretov "Demonski ciklus".

Piter Bret je postavio novi standard u herojskoj fantastici. Saga je o ljudskoj vrsti koju su demoni doveli do ivice istrebljenja i preživeli uzvraćaju udarac.

Od davnina, krvožedni demoni su lovili u noći, u pokušaju da zatru ljudsku vrstu; radi sopstvene zaštite, njeni raštrkani ostaci oslanjali su se na poluzaboravljenu magiju. Ipak, onda su se pojavila dva junaka - bliska kao braća sve dok se između njih nije isprečila gorka izdaja. Arlen Stog je postao poznat kao Iscrtani čovek, jer je od glave do pete istetoviran moćnim magijskim simbolima zahvaljujući kojima se može, bez oružja, boriti protiv demona.

Džardir, opremljen magijskim oružjem, naziva sebe Izbaviteljem - ličnošću koja će, ako je verovati proročanstvima, ujediniti čovečanstvo i povesti ga u pobedu u Šarak kau - poslednjem ratu protiv demonskog soja.

Ipak, u pokušaju da prebace borbu na demonsko tlo, Arlen i Džardir su možda izazvali kraj svega do čega im je stalo, jer demoni se već roje i prete da preplave čitav svet. Rat je pred vratima, i čovečanstvo se ne može nadati pobedi ukoliko Arlen i Džardir, uz pomoć Arlenove žene Rene, ne savladaju zarobljenog demonskog princa i ne prisile lukavo stvorenje da ih povede u Utrobu, gde se demonska majka koti i donosi na svet vojsku bez kraja i konca .

Arlenovim i Džardirovim najprisnijim prijateljima i saveznicima - Liši, Ineveri, Rejgenu i Elisi - pada u zadatak da okupe razjedinjene narode Slobodnih gradova i povedu ih u borbu protiv demonske poplave, a za to vreme Arlen, Rena i Džardir kreću u očajnički poduhvat u najmračnije dubine zla - odakle ne očekuju da se vrate živi.

Esnafski list "Pablišers vikli" preporučuje Bretov surovi serijal "čitaocima umornim od saosećajnih zlikovaca, čitaocima koji žude za malo pokolja, kao u dobra stara vremena“.

#sajam knjiga

'