AKTUELNO

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) priprema se da stvori poseban fond za pomoć državnim prvenstvima i klubovima koji su se našli u teškoj finansijskoj situaciji zbog pandemije koronavirusa.

Prema izveštajima stranih medija, FIFA ima mnogo novca. Prema nedavnom izveštaju, organizacija ima rezervu od 2,74 milijardi dolara. Savez može deo ovog iznosa dodeliti fondu kojim će se samostalno upravljati.

FIFA se odlučila na takav korak nakon incidenata koji su se desili u toku prošle nedelje. Fudbalski savez Urugvaja u početku je otpustio 400 zaposlenih zbog obustave sezone. A malo kasnije, jedan od najpoznatijih i naslovljenih slovačkih timova - "Žilina", najavio je prekid postojanja.

Zbog pandemije koronavirusa gotovo svi vodeći evropski klubovi trpe gubitke. S tim u vezi, oni su primorani da preduzmu određene korake. Na primer, Juventus se složio sa igračima da im neće isplaćivati platu oko četiri meseca.

Igrači iz nemačkih timova složili su se da smanje plate. Pre par dana, kapiten "Barselone" Lionel Mesi rekao je da su on i njegovi saigrači predložili smanjenje plata za 70 odsto.

U isto vreme, madridski „Real“ neće smanjiti plate fudbalerima za više od deset procenata. Rukovodstvo „kraljevskog kluba“ proceniće sve ekonomske posledice trenutne situacije i na osnovu analize će doneti odluku.

#FIFA

#fond

'