AKTUELNO

Legendarni fudbaler i trener Vladimir Vladica Popović, koji je pre dva dana preminuo u 86. godini, sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu.

Popovića su na večni počinak ispratili mnogi prijatelji iz sveta fudbala, kao što su Dragan Džajić i Zvezdan Terzić

Pre sahrane, na stadionu "Rajko Mitić" od čuvenog "Profesora" oprostile su se brojne Zvezdine legende, rukovodstvo kluba, predstavnici Fudbalskog saveza, večitog rivala Partizana, kao i članovi porodiče.

Nakon odavanja počasti minutom ćutanja, prisutnima se obratio predsednik Crvene zvezde Svetozar Mijailović. 

Foto: Beta/Branislav Božić

-Otišao je velikan, fudbaler, trener, sportski radnik, Vladimir - Vladica Popović, ličnost čiji je život obeležio rad, odanost i predanost onome šta je i gde radi. Svuda je dao svoj pečat, blagost i osmeh, optimizam i veru u uspeh, ono po čemu ga svi pamte i zbog čega su ga voleli i poštovali. Najviše u njegovoj Crvenoj zvezdi. Bogata je Vladicina biografija, igračka i trenerska. U svemu što je radio bio je uspešan. Klanjali su mu se Evropa i Južna Amerika, ma ceo svet. Voleli su ga kao svog 'profesora' - rekao je Mijailović. 

Foto: Beta/Branislav Božić

On je podsetio da je Popović osvojio brojne trofeje, ali je posebno izdvojio dva - kapiten trofejnog tima i klupski prvak sveta, kao krune njegove igračke i trenerske karijere. 

-Pred igračke i trenerske karijere, aktivno je učestvovao u radu svoje Zvezde i dao svoj kao i uvek, poseban doprinos. Veličinu je potvrdio i kada su ga posle svih uspeha Zvezdini veteran izabrali za lidera u svojoj sekciji veterana. Tako je posle igrača i trenera postao i predsednik i to po želji svih. Okupljao je i organizovao veterane, rešavao sve što je trebalo, pružao pomoć. Njegovom zaslugom veterani su sada nezaobilazni faktor rada kluba, očuvanja tradicije i kontinuiteta zvezdaštva - istakao je Mijailović. 

Foto: Beta/Branislav Božić

Posebno emotivan bio je i predsednik veteranske sekcije Crvene zvezde Aleksandar Marković. 

-Svetski mediji su javili preminuo je Vladimir Vladica Popović. Otišao je, onako uvek žureći, veliki čovek, veliki zvezda, veliki igrač, veliki trener i veliki fudbalski gospodin i džentlmen, kapiten Crvene zvezde, vođa jedne generacije, uzor brojnim generacijama. Učitelj, nasmejani perfekcionista, disciplinovani zaljubljenik u fudbal i napredak fudbalskog sporta, ali pre svega toga najbolji muž i otac, najpouzdaniji prijatelj i saradnik. Crvena zvezda i svetski fudbal su izgubili veliko ime. Fudbalskog kosmopolitu, od fudbalskog Zemuna , preko fudbalske Nemačke, do fudbalske Južne Amerike. Uvek sa osmehom i uvek brižan za sve oko sebe - rekao je između ostalog Marković. 

Foto: Beta/Branislav Božić

Legendarni Zvezdin fudbaler Dragan Džajić ispunio je poslednje obećanje dato nekadašnjem saigraču obrativši se prisutnima na komemoraciji. 

Foto: Beta/Branislav Božić

-Dugo sam razmišljao da li da govorim, ali kada smo slavili njegov 80. rođendan u klubu rekao je da bi voleo da održim govor kada umre. Vladicu sam dugo poznavao, bio je moj prvi kapiten, igrali smo zajedno u Crvenoj zvezdi i u reprezentaciji. Sve ono što se desilo pre nekoliko dana je logičan epilog vremena u kom živimo i koje je proteklo za nama, ali uvek ćemo se sećati dragih ljudi koji su maltene čitav život proveli ovde, radeći sa nama, donoseći uspehe i neuspehe, družeći se svakodnevno. Da pričam o Vladici nešto posebno - nema potrebe, sve ste rekli, pratio sam novine prethodnih dana i sa svima se slažem. O njemu sve i da hoćete ne možete da kažete ružnu reč - naglasio je Džajić. 

Prisutnima se obratio i Miodrag Popović, sin Vladice Popovića, takođe poznati sportski radik, koji se zahvalio na lepim rečima i podršci, al i načinu na koji se Zvezda oprostila od čoveka koji je predvodio tim do svetske titule. 

-Moj otac je bio neko ko je negovao odanost i bezgraničnu ljubav prema grbu, dresu i navijačima ovog velikog kluba. U poslednje vreme gledajući kako mu nedostaju njegovi igrači, fudbalski teren i trenerski aktivan rad umeo sam često da ga podsetim i da mu kažem - 'E moj profesore kakvu si karijeru imao, koliko si trofeja osvojio i koliko si imao prilike da učestvuje i prisustvuje emotivnoj erupciji pozitivnih osećanja i oduševljenja'. Za kraj podelio bih deo moje privatne prepiske sa dobrim prijateljem i velikim igračem ovog kluba, Vladom Stojićem.

-Da dragi moj Vlado, ponosan sam i uvek ću biti što mi je Vladica bio otac, tata volim te - rekao je Miodrag Popović. 

#Komemoracija

#Sahrana

#Vladica Popović