AKTUELNO

Umro je u 87. godini.

Todor Veselinović četvorostruki najbolji strelac u prvenstvu nekadašnje Jugoslavije preminuo je u 87. godini u Atini od posledica moždanog udara.

Veselinović je ponikao u podmlatku novosadske Sloge, a za Vojvodinu je odigrao 196 utakmica i postigao 126 golova.

Jedno vreme je igrao i za Partizan tokom odsluženja vojnog roka 1952. godine.

Kao profesionalac igrao je u Italiji, Austriji i Belgiji.

Prvo je nosio dres "Sampdorije", zatim FK "Vijene" i na kraju "Union Sen Giloa".

Na olimpijskom turniru 1956. u Melburnu odigrao je sve tri utakmice za našu ekipu i postigao četiri gola na putu do srebra. Učestvovao je i na Svetskom prvenstvu 1958. u Švedskoj i u susretu protiv Francuske (3:2) postigao dva gola, prvi i pobedonosni, a "plavi" su stigli do četvrtfinala.

U dresu reprezentacije odigrao je nekoliko utakmica koje su ostale zapamćene po njegovim izvanrednim igrama.

Po prestanku s aktivnim igranjem, posvetio se trenerskom pozivu. Počeo je kao i tehnički referent Vojvodine i trener Proletera iz Zrenjanina, a nastavio u Kolumbiji gde je vodio ekipu Santa Fe i nacionalni tim Kolumbije na olimpijskom turniru 1972.

Posle neuspeha reprezentacije Jugoslavije na Svetskom prvenstvu u Španiji, 25. septembra 1982. imenovan je za saveznog kapitena, ali se zbog neuspeha reprezentacije na prvenstvu Evrope povukao 12. jula 1984. i preuzeo treniranje turskog prvoligaša Fenerbahčea iz Istanbula, sa kojim je osvojio titule 1985. i 1989, a radio je i u Italiji i Grčkoj, u kojoj je 1998. kao kormilar Etnikosa završio trenersku karijeru.

#Fudbaler

#Smrt

#Vojvodina

'