AKTUELNO

Fudbaleri Čelsija drugi put u klupskoj istoriji osvojili su Ligu šampiona i to pobedom nad Mančester sitijem od 1:0 u finalu odigranom u Portu.

Gol odluke postigao je Kai Haverc u 42. minutu, na sjajnu asistenciju Mejsona Maunta sa svoje polovine terena. "Građani" su u svom debitantskom nastupu u ovom finalu bili za nijasnu lošiji, a svakako uzdrmaniji kada su ostali bez glavnog kreatora, povređenog Kevina de Brujnea, no ne treba samo u tome tražiti razlog ovakvog epiloga.

Rivali koji se vrlo dobro znaju iz Premijer lige preskočili su uobičajeni uvod u mečeve ovolike važnosti, nije ih zanimalo nikavo "ispitivanje snaga", tako često u ovakvim duelima, već su krenuli "prsa u prsa" od prvog minuta. I, to je donelo brojne prilike maltene od prvog zvidžuka španskog sudije Lahoza.

Foto: Tanjug AP/Manu Fernandez

Najpre su gol rivala opsedali londonski "plavci", a tada se Timo Verner istakao onim što mu je obeležilo igru ove sezone, dobrom kretnjom i nepreciznim šutevima, a kikseve odbrane na drugoj strani terena nisu iskoristili Sterling i Marez.

A onda, nakon neočekivanog prekida meča u 36. minutu, jer je na 17 stepeni Celzijusove skale, u pola deset uveče, arbitar poslao igrače na 60-sekundi predah radi osveženja, desio se i pogodak.

Foto: Tanjug AP/Manu Fernandez

Maestralno je Mejson Maunt uočio rupu u odbrani mančesterskog tima, koja je nastala kada je Verner "odvukao" čuvara kretnjom iz sredine ka levom krilu, a je sa svoje polovine terena idealno uposlio Kaija Haverca koji je istrčao sam pred golmana Edersona i savlado ga za, uslovno, "vođstvo gostiju" od 0:1.

Čelsijeva prednost došla je nedugo nakon što je Tomas Tuhel morao da prinudno zameni povređenog Tijaga Silvu Kristensenom, a sledeća povreda na ovom meču prilično je uzdrmala Siti.

Naime, početkom drugog poluvremena, najbolji igrač novog prvaka Premijer lige, kapiten Kevin de Brujne, natrčao je na pravi bedem u vidu Antonija Ridigera, a kako se prosto zakucao u njega, i glavom udario u masku koju je defanzivac Čelsija imao na licu, ostao je prilično ošamućen. Nije mogao ni da se pridigne sam, pa ni da nastavi meč, a njegovo odsustvo potpuno je pomelo i planove i igru "građana".

Foto: Tanjug AP/Manu Fernandez

Uzalud su pokušavali da nadoknade propušteno, jer su bolje šanse imali njihovi rivali. Najkonkretniju od njih rezervista Pulišić, kada ga je posle "stotog" dobrog defanzivnog poteza Ngoloa Kantea uposlio Haverc, da bi potom usledio šut preko golmana Sitija, ali za malo neprecizan.


U finišu, uz oproštajni nastp Sitijeve legende koja se seli u Barselonu, Serhija Aguera, mančesterski tim je davao sve od sebe da izbori produžetak, ali sve što se desilo je veliko slavlje "plavaca", koji su pokorili Evropu uz samo četiri primljena gola u ovoj sezoni Lige šampiona.

#Liga šampiona