AKTUELNO

Premijer Velike Britanije Boris Džonson nije isključio da u ponedeljak svima u Engleskoj da slobodan dan ako njihov nacionalni tim osvoji Evro 2020.

Reprezentacija Engleske sinoć je pobedila Dansku sa 2:1 u produžecima kako bi obezbedila plasman za svoje prvo veliko međunarodno finale od 1966. godine.

To znači da će Engleska u nedelju u finalu igrati protiv Italije na stadionu Vembli.

Upitan o šansama da ponedeljak bude državni praznik ako Engleska pobedi, premijer je rekao: ’Mislim da bi to bila primamljiva ideja. Hajde da vidimo šta se dešava.'

Iako to nije bilo odlučno da - nije bilo i potpuno ne.

To će biti dobra vest za 60.000 ljudi koji su potpisali peticiju zahtevajući da 12. jul bude državni praznik.

Finale Evro 2020. za ugostiteljstvo je nazvano „Super nedelja“, a istog dana trebalo bi da se održi i finale Vimbldona.

Optimistični navijači koji se nadaju pobedi žele neradni ponedeljak, da bi se oporavili od slavlja.

Peticija, koja je postavljena na zvaničnoj parlamentarnoj stranici peticije pre polufinalne pobede Engleske, kaže: „Engleska možda igra finale evropskog prvenstva u 20 u nedelju 11. jula.

„Bilo bi korisno i razumno dati zemlji slobodan dan sledećeg dana ako Engleska pobedi, u obliku dodatnog praznika u ponedjeljak.“

Peticijom na društvenim mrežama se poziva da premijer „učini pristojnu stvar“ i da svima pruži slobodan dan u ponedeljak.

Hiljade ushićenih obožavalaca slikane su čvrsto zbijene zajedno kako napuštaju Vemblei sinoć, dok su se pristalice širom zemlje okupljale u pabovima i kućama da slave pobedu.

Mnogi su jutros imali glavobolje i šalili se kako se povlače, jer su bolesni i da se oporavljaju.

Automobili su primetno odsutni sa ulica u većim gradovima širom zemlje.

Podaci zagušenja pokazuju da je promet u špicu opao za oko 10 odsto u Londonu, dok je u Bristolu opao za oko 5 odsto u odnosu na juče.

Zatišja su zabeležena i u drugim većim gradovima, uključujući Mančester, Njukasl i Liverpul.

#Boris Džonson

#EVRO 2020

#Engleska