AKTUELNO

Nova sezona u fudbalskoj Super ligi Srbije počinje sutra utakmicom izmedju Čukaričkog i Voždovca na Banovom brdu.

Najveća promena u novoj sezoni biće primena VAR tehnologije na mečevima, što će u velikoj meri uticati na poboljšanje sudjenja i svodjenje sudijskih grešaka na minimum, navodi se u saopštenju Super lige.

Kako se dodaje, tokom prethodnih nedelja završeni su pripremni radovi i testiranje na svim stadionima na kojima će se odigravati superligaški mečevi, kao i obuka sudija.

Druga velika promena je direktan televizijski prenos većeg broja mečeva Super lige Srbije, zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa televizijom Arena sport.

Sve to je, kako se ističe, u direktnoj vezi sa primenom VAR tehnologije.

"Zahvaljujući velikom trudu naših partnera stvoreni su uslovi da se ovaj važan cilj ostvari", dodaje se u saopštenju.

Na kraju prošle sezone ligu je napustilo šest klubova, pa će se u sezoni 2021/22. ponovo takmičiti 16 klubova. Ponovo će se igrati i mečevi doigravanja, bez podele bodova na kraju preliminarne faze.

U elitni rang ušli su kragujevački Radnički 1923 i lazarevačka Kolubara, dva najbolje plasirana kluba u minuloj sezoni Prve lige Srbije.

Dok su Kragujevčani tokom duge istorije u više navrata bili u društvu najboljih, fudbaleri Kolubare su se za ovaj status izborili prvi put, pa će publika u Lazarevcu imati tu privilegiju da ugosti najveće srpske klubove.

Promena je i povećanje broja stranaca koji mogu biti u protokolu na superligaškim mečevima.

Broj igrača koji istovremeno mogu biti na terenu ostao je isti, četiri, ali je značajna novina njihov neograničen broj na klupi za rezervne igrače.

Takođe, promenjeno je i pravilo u vezi sa brojem "bonus" igrača.

Klubovi su dužni da meč počnu sa barem jednim domaćim igračem uzrasta do 21 godine, a njega tokom meča mogu zameniti isključivo domaćim igračem istog uzrasta.

"Ove promene će svakako u velikoj meri olakšati posao stručnim štabovima koji su tokom prethodne sezone često posezali za prinudnim, a ne za najboljim rešenjima", navodi se u saopštenju.

Na kraju, nova sezona donosi i povratak publike na stadione širom Srbije. U ovom trenutku prisustvo gledalaca je ograničeno na 50 procenata kapaciteta svake tribine, podsećaju iz takmičenja.

#Superliga Srbije

#početak

#sezona