AKTUELNO

Međunarodni bord fudbalskih asocijacija (IFAB), koji zajedno sa FIFA donosi odluke o promenama fudbalskih pravila, doneli su odluku posle koje više nema nazad.

Od sezone 2022/23, pet izmena postaće zvanično fudbalsko pravilo, kada se Međunarodni bord bude sastao u ponedeljak u Dohi!

Ovu vest donosi britanski "BBC" koji navodi da će pravilo uvedeno tokom maja 2020. godine zbog pandemije korona virusa postaće deo zvaničnih Pravila igre.

Ono će se i dalje sprovoditi po nahođenju organizatora takmičenja, ali sada će postojati daleko manje šanse da će fudbalske lige birati da se ostane na starom pravilu po kojem je svaka ekipa tokom meča mogla da zameni tri igrača.

Ubuduće će, kako stvari stoje, u svim najvećim takmičenjima važiti pravilo pet izmena koje mogu da se izvrše tokom tri intervala, ne računajući tu i poluvreme. Šesta izmena biće moguća tokom produžetaka.

Najveće takmičenje koje do sada nije koristilo ovo pravilo bila je Premijer liga, gde su se engleski klubovi žalili da će najbogatije ekipe imati nefer prednost zbog kvalitetnih timova. Ipak, i Premijer liga će od sezone 2022/23 koristiti pravilo pet izmena.


FIFA, inače, planira da testira i druga određena nova pravila, a ona koja se najviše pominje su poluvreme od 30 minuta, ali sa zaustavljanjem vremena kada je lopta van igre...

Autor: