AKTUELNO

Nemački fudbaler Miroslav Kloze najbolji je strelac u istoriji Mundijala sa 16 postignutih golova.

On je do rekordnog učinka došao nastupajući na četiri Svetska prvenstva (2002, 2006, 2010, 2014), a odigrao je ukupno 24 utakmice.

Nekadašnji napadač Verdera i Bajerna je na debiju na Svetskim prvenstvima u pobedi Nemačke protiv Saudijske Arabije (8:0) postigao het-trik, a do kraja Mundijala u Japanu i Južnoj Koreji, gde je Nemačka stigla do finala, postigao je još dva gola.

Četiri godine kasnije na domaćem terenu takođe je postigao pet golova, a Nemci su osvojili treće mesto, da bi u Južnoj Africi 2010. godine postigao četiri pogotka, a Nemačka je opet završila kao treća.

Šampionsku titulu Kloze je osvojio u Brazilu 2014. godine, a postigao je "samo" dva gola, a rekordni 16. u istorijskoj pobedi protiv Brazila u polufinalu (7:1) kada je na večnoj listi nadmašio čuvenog Brazilca Ronalda, koji je postigao 15 pogodaka.

Ronaldo je učestvovao na četiri Mundijala, ali je samo na tri dobio priliku da zaigra i ima dve titule - u Americi 1994 kada je samo bio deo tima i Japanu i Južnoj KOreji kada je postigao oba pogotka u finalu protiv Nemačke (2:0).

Treće mesto na večnoj listi zauzima Gerd Miler sa 14 golova, na dva šampionata (1970, 1974), četvrti je Francuz Žist Fonten sa 13 golova, sve na jednom Mundijalu, u Švedskoj 1958. godine, a peti legendarni Brazilac Pele sa 12 golova na četiri šampionata i tri titule.

Na listi najboljih je samo jedan aktivan igrač, Nemac Tomas Miler sa golova, koji će imati priliku da se u Kataru "popne" na večnoj listi.

Najbolji strelci u istoriji Mundijala:

16 - Miroslav Kloze (Nemačka)
15 - Ronaldo (Brazil)
14 - Gerd Miler (Nemačka)
13 - Žist Fonten (Francuska)
12 - Pele (Brazil)
11 - Jirgen Klinsman (Nemačka), Šandor Kočiš (Mađarska)
10 - Gabrijel Batistuta (Argentina), Gari Lineker (Engleska), Helmut Ran (Nemačka), Teofilo Kubiljas (Peru), Gregorž Lato (Poljska), Tomas Miler (Nemačka).

#Miroslav Kloze