AKTUELNO

Zvanični sajt Svetske fudbalske organizacije FIFA, pred Svetsko prvenstvo u Kataru, objavljuje profile reprezentacija koje će učestvovati. Sada su se pozabavili Srbijom...

Srbija obećava uzbuđenja. Iako nije uspeo da se kvalifikuje za Evropsko prvenstvo 2020, tim koji vodi Dragan Stojković će dokazati kvalitet ostatku sveta.

Neće biti lako proći grupu u Kataru, pošto u grupi G igraju sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom.

Stojkovićeva ekipa će morati da izjednači, a bolje i nadmaši, impresivne partije koje su je dovele do Mundijala u Kataru.

Kvalifikaciono putovanje se završilo u Portugaliji, a to je bila noć za pamćenje. Zahvaljujući golu Aleksandra Mitrovića u 90. minutu, Srbija je obezbedila prvo mesto u grupi i pogurala Portugaliju Kristijana Ronalda u doigravanje.

Na papiru, Srbija deluje da je u dobroj formi za takmičenje u Kataru. Osim što imaju istinsku fudbalsku legendu na klupi, ekipa je prepuna talenta. Ako "kliknu" Dušan Vlahović, Aleksandar Mitrović, Filip Kostić i Dušan Tadić, Srbiju će biti teško zaustaviti.

Sa dve impresivne pobede na kraju septembra – nad Švedskom) 4:1 i Norveškom (2:0), Srbija stiže u Katar sa nizom od pet utakmica bez poraza i žele da nastave istim ritmom.

Stojkovićev pristup i taktika

Dragan Stojković je svetska fudbalska legenda. Za Jugoslaviju je odigrao 84 utakmice i postigao 15 golova od 1983. godine do 2001, a igrao je na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990, kao i u Francuskoj osam godina kasnije.

Nakon što je "okačio kopačke o klin", Piksi je ostao u fudbalu i imao nekoliko različitih funkcija.

Pored trenerskog posla, bio je na čelu Fudbalskog saveza Srbije i predsednik Crvene zvezde.

Pre nego što je preuzeo Srbiju, Stojković je kao trener vodio dva kluba – oba u Aziji – Nagoju (2008-2013) i Gvangdžu RF (2015-2020).

Na njegov rođendan, 3. marta 2021. godine, Stojković je imenovan za selektora Srbije.

Osnova Stojkovićeve ekipe su trojica centralnih bekova – Nikola Milenković, Stefan Veljković i Strahinja Pavlović.

Obično na sredini ima četvoricu igrača, uz dvojicu ofanzivnih po bokovima – Filip Kostić na levoj i Andrija Živković na desnoj strani, a oni igraju visoko, uz aut-liniju.

Startni centralni vezni igrači u Kataru će, najverovatnije, biti Saša Lukić i Sergej Milinković-Savić.

Dušan Tadić je "desetka" sa stilom i glavni snabdevač za ubitačan napadački dvojac – Vlahovića i Mitrovića.

Defanzivnija, alternativna, verzija Srbije je u 3-4-2-1 formaciji, sa jednim napadačem, ali dodatnim igračem u sredini uz Lukića, dok Milinković-Savić ima ofanzivniju ulogu, uz Tadića.

Iako nema mnogo iskustva na velikim takmičenjima kao trener, Stojković je doneo ogromno znanje iz igračkih dana. Njegova fudbalska filozofija kao trenera, koju je objasnio na konferenciji krajem septembra, savršeno opisuje njega kao igrača:

"Želim da moj tim igra atraktivan i kreativan fudbal."

Ključni igrač: Dušan Tadić

Oni koji veruju u sudbinu sigurno misle da je ovo Tadićev turnir.

Ajaksov neverovatni plejmejker će imati 34 godine na dan otvaranja Svetskog prvenstva u Kataru i mnogo je stvari koje sugerišu da će njegovo iskustvo biti izuzetno važno.

Kapiten Srbije je, čini se, na vrhuncu moći: sa šest asistencija na osam mečeva u holandskom šampionatu u dosadašnjem delu sezone, još jednom se zacementirao u vrhu evropskih kreativaca.

U prošloj sezoni je u Holandiji postigao 16 golova uz 22 asistencije, dok je godinu pre bio strelac 22 gola i 25 puta asistent.

Za ekipu koja igra sa dva odlična napadača, Vlahovića i Mitrovića, kretanje ekipe u završnoj trećini će biti odlučujuće.

Tadićeva inventivnost će biti neophodna kako bi se napravilo ključno, završno, dodavanje koje otključava odbranu.

Koga posmatrati: Dušan Vlahović

Iako je njegov partner u napadu, Aleksandar Mitrović, sa 50 golova nesumnjivo glavno oružje, mladi napadač Juventusa može odigrati glavnu ulogu u Kataru.

Vlahović svakako ima sve potrebne kvalitete.

Nakon što se dokazao u Juventusu i Seriji A, sada želi da pokaže svoje sjajne mogućnosti na najvišem nivou međunarodnog fudbala.

Sa 22 godine, pokazao je da na njega nije uticala visoka cena koju je Juventus platio za njega u januaru (70 miliona funti bez bonusa).

Njegov stil igre se poklapa sa Stojkovićevom filozofijom: eksplozivan i efikasan igrač, bez nepotrebnih ukrasa.

Vlahović i Mitrović su kao dva vozača Formule 1 koji se bore za prvo mesto, samo ovde žele da nadmaše jedan drugog po broju golova.

Istorija Srbije na Svetskom prvenstvu

Kao nezavisna država, Srbija nikada nije prošla grupu na Svetskom prvenstvu.

Istorija izgleda drugačije, kada se uzme u obzir da je Srbija bila deo Jugoslavije.

Na Svetskom prvenstvu 1930. godine u Urugvaju, a onda i u Čileu 1962, bili su četvrti.

Mundijal u Italiji 1990. godine je ostao upamćen, pošto je u to vreme počeo raspad države i tada se poslednji put videlo jugoslovensko jedinstvo.

Balkanski snovi su bili raspršeni u Firenci, protiv Maradonine Argentine, u penal seriji.

Stojković je bio prvi koji nije pogodio iz penala, pre nego što penal nije iskoristio "El Pibe de Oro".

Ipak, odlučujući promašaj bio je onaj Faruka Hadžibegića, koji je tvrdio da nije želeo da bude među izvođačima.

Autor: