AKTUELNO

Fudbaleri Engleske ubedljivim rezultatom 6:2 (3:0) savladali su Iran na startu grupe B Mundijala u Kataru.

Dominantan start Svetskog prvenstva za vicešampiona Evrope, koji je bacio petardu na Kalifa međunarodnom stadionu u Dohi. Poslali su Ostrvljani surovu poruku svim rivalima, a svojim navijačima dali novi razlog da veruju da se „trofej vraća kući“ .

Igrao se Gordi albion sa nemoćnim Irancima. Bila je to igra mačke i miša. Stekao se utisak da je tim Gareta Sautgejta mogao da postigne gol kada god je poželeo.

Na kraju je stao na broju šest, uz dva pogotka Bukaja Sake i po jedan Džuda Belingema, Rahima Sterlinga i Markusa Rašfroda. Čast azijske ekipe, u meču koji je ukupno produžen za neverovatna 24 minuta (14 u prvom i 10 u drugom delu), koliko-toliko je sačuvao dvostruki strelac Mehdi Taremi.

Foto: Tanjug AP/Abbie Parr

Praktično od početka je sve krenulo naopako po Iran. Već u osmom minutu je golman Alireza Beiranvand doživeo potres mozga posle sudara glavama sa saigračem. Nekoliko minuta mu je ukazivana pomoć, pre nego što je i definitivno postalo jasno da će morati da napusti teren.

Umesto njega je u 20. minutu na gol stao Hosein Hoseini. Ispostavilo se da je poslat pred streljački vod sa Ostrva.

Kanonada je otvorena u 35. minutu golom Džuda Belingema, posle centaršuta Luka Šoa. Pošto su načeli rivala, Englezi više nisu imali milosti, pa su do poluvremena još dva puta zatresli mrežu.

Bukajo Saka je u 43. bio precizan na dodavanje Harija Megvajera, da bi u 45+1. Rahim Sterling iskoristio prvu asistenciju Harija Kejna i već tada rešio sve dileme oko pobednika.

Foto: Tanjug AP/Abbie Parr

Očekivalo se da će Engleska u nastavku oboriti ritam. Tako i jeste bilo, ali samo u uvodnih 15 minuta drugog poluvremena.

Onda su ponovo dodali gas i kreirali ubedljivu pobedu.

Bukajo Saka je u 62. upisao svoj drugi pogodak, a zatim je u 71. Markus Rašford kreirao petardu. Samo 49 sekundi u igri bilo je dovoljno napadaču Mančester junajteda da zatrese mrežu, čime je postao novi rekorder Mundijala.

Pa i kada su pet dali, Ostrvljani se nisu smirili. Završni udarac je zadao još jedan rezervista - Džek Griliš, koji je u 90. minutu završio brzu kontru i asistenciju Kaluma Vilsona, takođe, igrača koji je šansu dobio u drugom poluvremenu.

Foto: Tanjug AP/Abbie Parr

Jednostavno, Engleska ima izuzetno širok i kvalitetan kadar da i nije toliko važno ko je u kom trenutku na terenu.

A da Iranci ne dožive potpunu katastrofu postarao se Mehdi Taremi. Špic Porta je u 65. minutu dao prvi gol za azijsku selekciju, a u 90+13. i drugi iz penala.

Englezi u sledećem meču igraju sa Sjedinjeni Američkim Državama 25. novembra. Iranci se istog dana sastaju sa Velsom.

Autor: