AKTUELNO

Apelacioni sud smanjio je kaznu bivšem fudbaleru Nikoli Malbaši, i pravosnažno ga osudio na četiri godine zatvora zbog toga što je 8. jula 2020. u Beogradu pokušao da ubije Igora Neškovića.

Prvostepenom odlukom, na koju su se žalili i odbrana i tužilaštvo, on je bio osuđen na četiri i po godine zatvora.

- Po nalaženju Apelacionog suda, u delu odluke o krivičnoj sankciji, prvostepeni sud je pravilno od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenog cenio njegov raniji život, njegove lične i porodične prilike, dok mu otežavajućih okolnosti nije našao, zatim činjenicu da je delo ostalo u pokušaju, za šta zakon predviđa da se kazna može ublažiti. Međutim, Apelacioni sud nalazi da je prvostepeni sud dao manji značaj olakšavajućim okolnostima, bez obzira što je kaznu ublažio, zbog čega je Apelacioni sud, okrivljenog osudio na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine - navodi se u odluci Apelacionog suda.

Podsetimo, Malbaša je oglašen krivim zbog toga što je Neškovića pokušao da ubije tako što se prethodno dogovorio sa njim da se sastanu.

- Kada je seo na mesto suvozača u parkirano vozilo u kome ga je Nešković čekao, zadao mu je više rasekotina u predelu leve i desne ruke, kao i ubodnu ranu u predelu grudnog koša, nanevši mu tešku telesnu povredu opasnu po život, nakon čega je pobegao sa lica mesta - navedeno je u presudi.

Inače, Malbaša je pred sudom ispričao da su on i Igor prijatelji 20 godina i da su se toga dana našli kako bi se dogovorili o izgradnji zgrade u Ševinoj ulici. Međutim, negirao je krivicu tvrdeći da se iznenada pojavila treća osoba, koja je napala Neškovića i zarila mu nož u grudi.

Sud, međutim, nije poverovao u njegovu odbranu. Malbaša je, odlukom suda, iz pritvora u kom je bio od 19. jula 2020. u avgustu prošle godine prebačen u kućni pritvor sa nanogicom.

Autor: