AKTUELNO

Špansko tužilaštvo pokrenulo je danas istragu protiv Fudbalskog kluba Barselona povodom plaćanja oko 1,4 miliona evra firmi u vlasništvu potpredsednika Sudijske komisije Španskog fudbalskog saveza (RFEF) Hozea Marija Enrikesa.

Tehnička komisija za sudije (CTA) objavila je da Enrikes nema službenu ulogu u toj organizaciji od 2018. godine i kako nijedan aktivni sudija ili član CTA-a ne sme pružati bilo kakve usluge koje bi ih dovele u sukob interesa.

Iz Barselone su objavili kako su upoznati sa pokrenutom istragom, a kako saznaje "Atletike", odbrana nekadašnjih čelnika se sastoju u tvrdi da su uplate na račun kompanije u vlasništvu Hozea Marije Enrikeza Negreire, koji je bio i potpredsednik sudijske komisije, obavljene zbog usluga spoljnog savetnika koji je radio tehničke izveštaje vezane uz profesionalne sudije, što je uobičajena praksa profesionalnih fudbalskih klubova.

Sam Negreira je rekao kako su njegovi saveti bili isključivo verbalni te su se odnosili samo na ponašanje igrača prema sudijama. Porekao je kako je favorizirao Barselonu prilikom bilo kakvih rasprava ili odluka, mada "Atletik" saznaje da bivše Barsino rukovodstvo tvrdi da su zapravo postojali dokumenti, napismeno obrazložene sudijske tendencije arbitara koji su određivani za mečeve ovog slavnog kluba. U sklopu te odbrane se još navodi i da je sve činjeno u skladu sa zakonom, a da je to što je saradnja s kompanijom prestala baš kada se Enrikes povukao iz aktivnog suđenja, "prosto jer je tada odlučeno da Barselona sama vrši pomenute sudijske analize i ne plaća za te usluge drugima".

Naravno, u poejdinim španskim medijima već su krenula i nagađanja - da li će Barselona proći kao Juventus, kome je nedavno oduzeto 15 bodova zbog finansijskih malverzacija, a ide se i do navoda da je možda Barsa saznavala "pre vremena" ko će joj suditi (i to koristila, eventualno, za pritisak na arbitre), ili je novcem pomenutoj firmi uglednog sudije zapravo "plaćala mito Sudijskoj komisiji - ne da sudi u njenu (Barsinu) korist, već da 'problematične sudije' dele pravdu na fer način".

Autor: