AKTUELNO

Kakva kazna očekuje košarkaša Matijasa Lesora, nakon što je dva puta u glavu udario Filipa Petruševa iz Crvene zvezde, glavna je tema u Srbiji.

Epilog bi trebalo uskoro da bude poznat. Valja istaći da u slučaju kazne, Matijas Lesor ne bi bio prvi sportista koji je u našij zemlji krivično osuđen zbog incidenta na sportskim borilištima.

Prvi sportista koji je osuđen bio je golman Partizana Đorđe Pantić. On je posle derbija sa Crvenom zvezdom, u polufinalu Kupa Srbije 12. maja 2005. godine, posle trijumfa crveno-belih nad večitim rivalom 2:0, nasrnuo na Boška Jankovića.


Tuči je prethodio incident posle prvog gola Crvene zvezde koji je dao Nikola Žigić. Došlo je do koškanja igrača dva tima ispred klupe Partizana, a rezervni golman Đorđe Pantić je prema jednoj verziji uhvatio je za vrat Boška Jankovića, prema drugoj udario ga u glavu, i zaradio crveni karton, automatsko isključenje.

Drugo opštinsko tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je proces protiv Đorđa Pantića. Zbog toga što nikada pre ovog incidenta u derbiju nije imao problema sa zakonom, Tužilaštvo je ponudilo golmanu Partizana kaznu društveno-korisnog rada od 30 sati, koje je on proveo u Zavodu za transfuziju krvi.

- U javnosti je bilo raznih spekulacija oko tog slučaja. Nikome nije bila namera da podnošenjem krivične prijave upropaštava nekome život ili sportsku karijeru i nadam se da će ovaj slučaj svim sportistima dati do znanja da nisu izuzeti od Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama - rekao je tada Zoran Jakovljević, zamenik tužioca.

Tada se oglasio i sam Đorđe Pantić koji je prihvatio kaznu.

- Dobio sam rešenje da idem da vadim krv ljudima. Zavod treba da mi se sada javi kako bi odradio kaznu. Dobio sam trideset sati koje moram da odradim u roku od 120 dana - izjavio je Pantić.

Valja napomenuti da su iste 2005. godine pred Istražnog sudiju morali i košarkaši Partizana i Hemofarma zbog opšte tuče na utakmici. Tada su se pesničili Dejan Milojević, Predrag Šuput i Novica Veličković sa jedne, a sa druge strane Vladan Vukosavljević i Slavko Stefanović kojem je bila rasečena arkada i bio je obliven krvlju. Policija je jedva uspela tada da zadrži 1.000 navijača Partizana da ne upadnu na teren.


Sličan incident desio se i pet godina kasnije, 2010, kada su opet akteri bili košarkaši Partizana i Hemofarma. Sudije su tada isključile po devetoricu košarkaša sa obe strane, a meč je priveden igrom "tri na tri"... Tuču su izazvali Raško Katić iz Hemofarma i Aleks Marić iz Partizana. Bogdan Obrenović izbio je dva zuba Janu Veselom. Dok su posebno ratoborni tada bili kapiten Partizana Petar Božić, te tadašnji košarkaš kluba iz Vršca Milan Mačvan.

Autor: