AKTUELNO

Fudbaleri Srbije dočekuju Litvaniju na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Nije Srbija opravdala očekivanja navijača na Mundijalu, a već danas na Marakani četu Dragana Stojkovića očekuje početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Ponovo su nade javnosti ogromne, Orlovi su dobili grupu "po meri" i utisak je da bi sve sem plasmana na kontinentalno takmičenje bila katastrofa.


Baš zbog toga, Orlove očekuje težak zadatak na startu kvalifikacija, bez obzira na ime protivnika. Litvanija nije fudbalski bauk, ali će na Marakanu doći rasterećena budući da im se daju minimalne šanse uoči utakmice protiv Srbije.

Selekcija Edgarasa Jankauskasa ne može da se pohvali sjajnim rezultatima u poslednje vreme. Litvanci nikada nisu igrali na velikom takmičenju, ali sa mnogo uspeha igraju regionalni Baltik Kup protiv Letonije i Estonije.

Najveće ime u reprezentaciji, ili makar najpoznatije za navijače u Srbiji, svakako je Justas Lasickas. Nekadašnji bek Voždovca, a danas fudbaler Olimpije iz Ljubljane biće najveća opanost po gol Vanje Milinkovića Savića.

U reprezentaciji je i Modestas Vorobjovas iz Targovišta, te Gvidas Gineitis iz Torina koji su ujedno i najskuplji po "Transfermarktu" i vrede 500.000 evra. Primera radi, čitav nacionalni tim Litvanije vredi tek nešto više od 7 miliona koliko iznosi tržišna vrednost Dušana Tadića i Lazara Samardžića.

Srbija i Litvanija do sada su igrali šest puta, Orlovi su slavili na pet utakmica, a Litvanci samo jednom - 2009. godine u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, ali ta utakmica nije imala rezultatski značaj budući da je četa Radomira Antića već tada overila plasman na Mundijal.

Poslednji put su Orlovi igrali protiv Litvanije 2019. u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Srbija je tada bila bolja na obe utakmice, a u Beogradu je bilo 4:1 za selekciju Mladena Krstajića. Dvostruki strelac bio je Aleksandar Mitrović dok su po gol postigli Luka Jović i Adem Ljajić.

Autor: