AKTUELNO

Fudbalska pravila će posle 50 godina doživeti veliku promenu, uvođenje plavog kartona!

On će značiti da igrač zbog grubog faula ili neprimerenog ponašanja izlazi iz igre na 10 minuta i potom se vraća u igru. Posle pola veka primene samo plavog i crvenog kartona, ova promena biće veliko osveženje za najpopularniji sport.

Prema pisanju britanskog "Telegrafa", revolucionarna mera biće usvojena u nadležnom telu Međunarodnog odbora fudbalskih saveza, koje određuje fudbalska pravila i osnovano je 1986. godine. Očekuje se da novo pravilo bude primenjeno u utakmicama engleskog FA Kupa u muškoj i ženskoj konkurenciji, a Fudbalska asocijacija Engleske nagađa da bi sve moglo da bude pokrenuto sledeće sezone.

Plavi kartoni probno su juvođeni u Velsu, a odlučeno je da bude plava boja samo da bi se razlikovala od žutog ili crvenog kartona. Takođe, Portugal je već uveo novu boju kartona, da bi njom istakao akt fer-pleja na terenu.

U oktobru prošle godine u Portugalu je u petoj ligi prvi put korišćen beli karton i pokazan je igraču koji nije hteo da šutira na gol kada je defanzivac protivničkog tima pao na teren i žalio se na povredu. Napadač tog petoligaša je odmah shvatio da mu je protivnik povređen i zato se okrenuo od gola, a sudija ga je nagradio belim kartonom, dok je publika aplaudirala.

Autor: