AKTUELNO

Predsednik Svetske fudbalske federacije Đani Infantino rekao je danas da ne zna zbog čega je glavni istražitelj te organizacije za korupciju suspendovan.

Istražitelj Olivije Torman takodje predaje pravo na švajcarskom univerzitetu, gde je predsednik FIFA studira je i lični prijatelj Infantina.

Predsednik FIFA je rekao da nije imao kontakat sa Tormanom, i da ne zašto je došlo do suspenzije od strane švajcarskog državnog tužioca.

Infantino je takodje rekao da ne misli da će suspenzija ugroziti istragu fudbalskih zvaničnika pod krivičnim sankcijama, uključujući bivšeg predsednika FIFA Sep Blatear koji negira optužnicu za pranje novca.

Torman je nedavno suspendovalo tužilaštvo, uz obrazloženje da "mora da pojasni situaciju". Njegova suspenzija je došla dan nakon što su švajcarske dnevne novine "Tages-Ancajger" objavile članak o sukobu interesa izmedju Infantina i još jednog švajcarskog regionalnog tužioca koji su prijatelj iz detinjstva.

Istraga je počela pre četiri godine kada je FIFA podnela krivičnu prijavu za sumnju na pranje novca prilikom razmatranja kandidatura za Mundijale 2018. i 2022. godine.

Sedam fudbalskih zvaničnika, uključujući i dva potpredsednika FIFA, uhapšeni su u maju 2015. godine u ranim jutarnjim satima prilikom jedne racije ciriškog hotela s pet zvezdica.

Švajcarski zvaničnici kasnije su pokrenuli krivični postupak protiv Blatera zbog sumnje na loše upravljanje.

#FIFA

#Đani Infantino

'