AKTUELNO

Brojni gejmeri (12 odsto, što je približno 179 miliona na globalnom nivou) pretrpelo je krađu ličnih podaka - čija vrednost globalno može da iznosi čak 347 milijardi dolara.

Ovo je jedan od nalaza najnovijeg globalnog istraživanja, koje je sprovedeno novembra 2020. godine i obuhvatilo je 5.031 gejmera iz 17 zemalja, a gotovo petina (19 odsto) ispitanika je izjavila da je doživela neku vrstu maltretiranja prilikom igranja igrica.

Ovaj zabrinjavajući trend je još izraženiji u Rusiji (44 odsto), Saudijskoj Arabiji (27 odsto), Turskoj (28 odsto) i Sjedinjenim Američkim Državama (27 odsto). Što je još gore, trećina (33 odsto) gejmera je bila žrtva varalica. Sve ovo zajedno prouzrokuje stres i anksioznost kod 31 odsto gejmera. Ovo je razočaravajuće s obzirom na to da je oslobađanje od stresa jedan od glavnih razloga zbog kojih igraju igrice (62 odsto), pored želje za uzbuđenjem (62 odsto), i zatim sklapanjem prijateljstava (46 odsto).

Marina Titova, direktorka odeljenja za potrošački marketing u kompaniji Kaspersky rekla je da bitno da prilikom igranja igrica od samog početka ljudi razmotre kako najbolje mogu da izbegnu ili izađu na kraj sa nasilnicima, prevarantima i hakerima.

"Ukoliko reagujete na vreme, većinu ovih strahova ćete moći da ostavite po strani i da se fokusirate na uživanje u igrici", rekla je.

Evo još sedam saveta kako biste bili što bezbedniji prilikom igranja igrica onlajn:

1. Kupujte iz zvaničnih izvora

Igrice za PC uvek kupujte na dobro poznatim platformama kao što su Steam i GOG ili na zvaničnim sajtovima programera.

2. Štedite pametno

Zvanične prodavnice često pružaju velike popuste ili čak besplatne igrice. Ali mnoge ponude koje stižu putem i-mejla mogu biti prevara – idite na veb-sajt programera ili prodavnice kako biste proverili da li se popust pominje i tamo - ukoliko to nije slučaj, onda on nije istinit.

3. Proverite politiku vraćanja

Pre kupovine, proverite politiku vraćanja igrica u određenoj prodavnici ukoliko vam se igrica ne svidi ili ne radi na vašem računaru.

4. Koristite posebnu karticu za onlajn kupovinu

Umesto kartice na kojoj se nalazi sva vaša ušteđevina, za onlajn kupovinu koristite debitnu karticu i dopunite je sredstvima po potrebi. Na taj način, ukoliko hakeri provale u sajt koji koristite, neće uzeti mnogo.

5. Koristite bezbednu mrežu

Preporučujemo da se na onlajn prodavnice logujete samo od kuće - nakon što ste ispravno obezbedili svoju kućnu mrežu.

6. Zaštitite svoje naloge

Zaštitite svoj nalog na Steam i Battle.net platformama, kao i na svim profilima na društvenim mrežama koje koristite kako biste se ulogovali na prodavnice za igrice (ali nemojte da koristite naloge na društvenim mrežama za logovanje bilo gde, ukoliko je to moguće).

7. Zaštitite svoje uređaje

Računarima, pametnim telefonima i tabletima koje koristite za igranje igrica takođe je potrebna zaštita.

#igrice