AKTUELNO

Vozač makedonskog autobusa, na liniji Bitolj - Beč, verovatno je zaspao pri brzini od 98 km/h, sleteo s puta i prevrnuo se. Troje ljudi je na mestu poginulo, a povređeni su zbrinuti u bolnicama u Leskovcu i Nišu.

Tri osobe su poginule, a 32 povređene juče oko 1.45 iza ponoći kad je autobus iz Makedonije, na liniji Bitolj - Beč, sleteo s autoputa kod Leskovca i prevrnuo se. Pretpostavlja se da je vozač autobusa zaspao, ali i da brzina od 98 kilometara na sat nije bila prilagođena zavejanom i klizavom putu.

Autobus je, kako saznaju mediji, iz Bitolja krenuo u subotu u 19 sati. Pola sata kasnije pokupio je putnike u Prilepu, a zatim se uputio ka prestonici Austrije. Na autoputu u blizini skretanja za Leskovac probio je zaštitnu ogradu i prevrnuo se na bok.

U policiji kažu da su prilikom prevrtanja autobusa jedan muškarac i dve žene ostali priklješteni u vozilu i oni su na mestu poginuli. Četvoro teško povređenih prebačeno je u niški Klinički centar, dok su ostali zbrinuti u leskovačkoj bolnici.

Foto: TvPink Printscreen

- Prvi rezultati iz istrage ukazuju da je vozač autobusa u vlasništvu firme "Eurobus" zaspao, pa je sleteo s puta. Druga stvar, autobus se kretao brzinom od 98 kilometara na sat, što jeste u okvirima dozvoljenog, ali u normalnim vremenskim uslovima. Međutim, po kolovozu je bilo dosta snega, zbog čega je bilo klizavo, pa je vozač morao da prilagodi brzinu tim uslovima i da vozi znatno sporije - objašnjava sagovornik iz policije i dodaje da je vozaču busa određeno zadržavanje do 48 sati.

Hitne službe iz Leskovca i Niša odmah su počele sa zbrinjavanjem unesrećenih ljudi. U Urgentni centar bolnice u Leskovcu prevezeno je 28 osoba, od kojih je 14 pušteno na kućno lečenje i oni su se juče vratili u Makedoniju.

Foto: Informer/D.K.

Četiri najteže povređene osobe zbrinute su u niškoj klinici, ali su, srećom, svi van životne opasnosti.

Mirsad Malagić, rukovodilac dežurne smene niške Hitne pomoći, kaže da je Leskovčanima u pomoć iz Niša poslato pet ekipa.

- S obzirom na to da smo dobili informaciju da ima dosta povređenih, nakon kontakta sa kolegama iz Leskovca odmah smo na mesto nesreće uputili najpre dve ekipe. Obavestili smo saobraćajnu policiju, vatrogasce i naš Urgentni centar kako bi se spremili za prihvat unesrećenih. Međutim, kako su stizale vesti da je potrebna dodatna pomoć, poslali smo još tri naša vozila - objašnjava Malagić.

U autobusu su zatečena tri mrtva putnika, ali i nekoliko povređenih osoba koje su ostale priklještene. Njih su spasli vatrogasci i predali ih lekarskim ekipama.

Foto: Informer/D.K.

Doktorka Jelena Milenković kaže da je situacija bila dramatična.

- Kolege iz Leskovca su obavljale trijažu pacijenata, a ja sam sa vatrogascima ušla u autobus, gde smo, nažalost, zatekli mrtve putnike i još dvoje teško povređenih. To dvoje, i još dve žene, koje su izvučene ispod prevrnutog autobusa, bili su najteže povređeni i prevezli smo ih do Kliničkog centra u Nišu - opisuje doktorka Milenković.

Pročitajte još: PINK.RS SAZNAJE: Povređeni u udesu kod Leskovca VAN ŽIVOTNE OPASNOSTI, fotografije sa mesta tragedije u kojoj je NASTRADALO TROJE su jezive (UZNEMIRUJUĆ SADRŽAJ)

Pročitajte još: Čuo sam vrištanje i video ljude sa krvavim glavama: Ispovest preživelog putnika iz makedonskog autobusa koji je sleteo sa kolovoza (FOTO)

#Autobus

#Leskovac

#Saobraćajna nesreća

'