AKTUELNO

Holandska policija sumnjiči Čabu Dera (38), koji je 5. januara ove godine u beogradskom naselju Banovo brdo ubio Nebojšu Markovića, i za ubistva Hrvata Ivana Serdarušića u julu prošle godine u Amsterdamu, kao i još jednog muškarca u Budimpešti u septembru.

Holandska policija saopštila je da je Čaba Der plaćeni ubica sa mađarskim i srpskim državljanstvom.

Policija Holandije veruje da je Der stigao u Holandiju oko 8. januara, i da je tri nedelje kasnije počinio ubistvo u jednom italijanskom restoranu u Amsterdamu. "Nasmejani ubica" je ušao u restoran obučen kao turista i upucao žrtvu u glavu, prenose tamošnji mediji.

Na snimcima nadzorne kamere jasno se vidi lice Čaba Dera, a na mestu zločina pronađen je i njegov DNK.

Foto: Prinstcreen YouTube/ OpsporingVerzocht

Der je u Srbiji osuđen na zatvorsku kaznu 2004. godine zbog ubistva. Pušten je iz pritvora u februaru 2017. godine. Holandska policija ponudila je nagradu od 20.000 evra za informacije o Čaba Deru.

Prema navodima holandskih medija Čabina žrtva se već duže vreme bavila poslovima u vezi sa prodajom droge pa se to navodi kao glavni smer istrage i motiv Serdarušićeve egzekucije.

Foto: Prinstcreen YouTube/ OpsporingVerzocht

Izvori bliski holandskim istražnim organima navode da je Čaba Der ostavio brojne tragove na mestu zločina, a policija je uspela da rekonstruiše njegovo kretanje nakon ubistva.

Žrtvu koja je ručala u restoranu u Betovenovoj ulici u Amsterdamu ulici egzekutor je upucao u glavu pištoljem s prigušivačem, a potom je pobegao.

Očevici su ubicu opisali kao izrazito mišićavog muškaraca visokog oko 160 centimetara. U trenutku dok je pucao za susednim stolom sedele su žene sa malom bebom. Hitna pomoć je ubrzo stigla, ali Serdarušić je u bolnici podlegao povredama.

Čaba je prilikom bega odbacio vatreno oružje s prigušivačem, bež šešir, crnu torbicu za lap top, rukavice i belo-plavu košulju.

Nekoliko minuta nakon zločina lociran je blizini Koningspleina u centru grada. Istražitelji su, analizirajući njegovo kretanje, zaključili da je Der najverovatnije iznajmio hotelsku sobu u blizini glavne železničke stanice.

Karlo Ferili, vlasnik restorana u kojem je ubijen Serdarušić, za medije je izjavio da je on bio njihov redovni gost, ali da ga nije lično poznavao.

- Bio je samo jedan od nekoliko hiljada naših gostiju koliko ih mesečno prođe kroz lokal, a 99 odsto su radni ljudi iz našeg susedstva - rekao je Ferili.

Foto: Prinstcreen YouTube/ OpsporingVerzocht

Podsećamo, srpska policija traži Čabu Dera zbog ubistva Nebojše Markovića na Banovom brdu.

Žrtva je ubijena s više hitaca iz vatrenog oružja, dok je ispred kuće sklapao dečja kolica, a ekipa Hitne pomoći, koja je odmah izašla na teren, mogla je samo da konstatuje smrt.

Pročitajte još: BRUTALNA LIKVIDACIJA NA BANOVOM BRDU: Ubica u beloj jakni iz torbe izvukao pištolj pa hladnokrvno zapucao (UZNEMIRUJUĆI FOTO 18+)

#Holandija

#Ubistvo

#Čaba Der

'