AKTUELNO

Pretpostavlja se da bi broj nastradalih mogao da bude i veći.

Kako su saopštili zvaničnici, iz ruševine hotela koji je u sredu zatrpala lavina u središnjoj Italiji, spaseno je devet osoba, pet je nastradalo, dok se za 23 osobe još traga.

Foto: Tanjug AP

Među preživelima je i četvoro dece, a vatrogasci ispod tona snega i ruševina hotela "Rigopiano" juče i danas, pažljivo pretražuju prostor iz straha da ne poremete praznine ispunjene vazduhom što bi dovelo do daljeg obrušavanja.

Policija je saopštila da je jednog preživelog i tri nastradale osobe pronašla prateći signal njihovih mobilnih telefona.

Foto: YouTube screenshot

Telo jednog muškarca nađeno je jutros u ruševinama četvorospratnog hotela u zabačenoj dolini u regionu Abruco, nakon što su protekle noći nađena tela dve žene.

Svih devet preživelih osoba su dobrog zdravstvenog stanja i nalaze se u bolnici u obližnjoj Peskari, dok je samo jedna podvrgnuta hirurškom zahvatu, rekao je direktor bolnice Rosano Di Lucio.

Alberto Majolo, vatrogasac koji učestvuje u potrazi, kaže da spasioci čuju buku ispod ruševina i pokušavaju da ustanove šta je prouzrokuje.

- Čujemo buku i nadamo se da potiču od ljudi koji pokušavaju da nam stave do znanja da su tu, ali buku uzrokuje i topljenje snega i pomeranje srušene strukture - rekao je on televiziji SkajTG24.

Foto: Tanjug AP

Sneg i dalje pada na temperaturama ispod nule tokom operacije spasavanja u parku Gran Graso.

Lavina se pokrenula nekoliko sati nakon niza jakih potresa u toj oblasti, koja se proše godine našla na udaru pogubnih zemljotresa i koja se hvata u koštac sa obilnim snežnim padavinama.

I danas su na tom području zabeleženi manji potresi - pet potresa jačine oko tri stepena po Rihterovoj skali, saopštio je italijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanogologiju.

I. P.

#Hotel

#Italija

#Lavina

#Tragedija

'