AKTUELNO

Pokušaji migranata da se u tovarima kamiona ilegalno prebace preko granice ne jenjavaju, o čemu govori i podatak da je od početka godine u tom pokušaju osujećeno gotovo 600 osoba, a samo tokom maja meseca bilo je više od 40 slučajeva.

Carinicima na graničnim prelazima koji su na putu ka Zapadnoj Evropi susret sa „slepim putnicima“ je gotovo svakodnevica, a poslednji slučaj zabeležen je na prelazu Šid 10. maja, kada je u kamionu srpskih registracija sa tovarom ambalaže upućenim ka Hrvatskoj otkriveno šest Avganistanaca.

Tri dana ranije na istom prelazu otkriven je jedan Avganistanac u srpskom kamionu kojim je ka Švajcarskoj transportovana čelična konstrukcija, dok su još dvojica pronađena 5. maja u šleperu vranjskih tablica koji se natovaren šporetima uputio ka Austriji. Još šest ''slepih putnika'' iz Avganistana i Pakistana otkriveno je i 1. maja u tovaru staklenih tegli namenjenom slovanačkom tržištu, a a njihovo prisustvo carinicima na prelazu Šid odala je presečena pa nanovo zalepljena sajla.

S druge strane, migranti su nešto ređi prizor za carinike na putevima ka Rumuniji, a upravo takav slučaj zabeležen je 9. maja na prelazu Srpska Crnja.

Tom prilikom je vozač kamiona čačanskih registracija koji je prevozio ambalažu put Rusije rekao carinicima da sumnja da se u tovaru nalaze i migranti, jer je čuo glasove u prikolici. Carinski službenici su potom zatekli siguran znak da unutra nekog ima – presečenu pa nanovo lepljenu sajlu. Reč je o šestorici ilegalnih putnika – petorici iz Avganistana i jednom iz Pakistana.

Migranti su otkriveni na još jednom neočekivanom mestu – na terminalu u Lapovu, gde su po svoj prilici zalutali misleći da putuju ka Zapadnoj Evropi.

Stigavši na pregled, vozač šlepera turskih registracija koji je iz te zemlje ka Nemačkoj prevozio robu, prijavio je carinskim službenicima oštećenu sajlu i pocepanu ceradu na prikolici.

Pregledom šlepera carinici su u njemu zaista pronašli trojicu ilegalaca. Na prelazima Horgoš i Batrovci carinicima je u otkrivanju ilegalaca od velike pomoći skener uređaj, kojim je samo na granici sa Mađarskom dva dana zaredom, 7. i 8. maja, otkriveno 15 migranata.

Foto: MUP Srbije

Ilegalni putnici preko Horgoša su 7. maja pronađeni u čak tri kamiona, a najinteresnatniji je slučaj ilegalnih migranata otkrivenih u hladnjači makedonskih registracija kojom su gajbice patlidžana i paprika transportovane ka Rusiji.

Kako je za transport povrća potrebna niska temperatura da bi ono ostalo sveže, hladnjača je bila uključena na +5 stepeni Celzijusovih, što sigurno nije bilo prijatno iskustvo za četvoricu Avganistanaca koji su zatečeni u njoj.

Foto: MUP Srbije

Istoga dana na istom prelazu snimak sa skenera pokazao je siluete još trojice državljana Avganistana među kantama za smeće koje je šleper subotičkih tablica prevozio za mađarsko tržište.

Još četvoricu njihovih sunarodnika skener je registrovao u tovaru bagremovog kolja koji je u kamionu novopazarskih registarcija bio upućen ka Belgiji, a dan kasnije isti broj ilegalnih putnika otkrio je i u tovaru aspiratora transportovanom iz Srbije ka Mađarskoj.

Foto: MUP Srbije

I na prelazu Batrovci 8. maja skener uređajem su detektovani migranti u tovaru kamiona turskih tablica koji je prevozio elektroopremu iz Turske ka Nemačkoj. Reč je o četvorici Avganistanaca koji su se sakrili u prikolici.

#Migranti

'