AKTUELNO

Telo mladića još uvek nije nađeno.

Avganistanac Rahmat Ulah Hanife (22) utopio se u noćiu Tisi na granici Srbije i Mađarske pokušavajući da  pređe zaleđenu reku u grupi od 15 izbeglica i migranata. Organizator je krijumčar iz Pakistana, a svaka osoba mu je platila po 2.000 evra za "veoma rizičan pokušaj dolaska do EU".

Nesreća se dogodila u noći između četvrtka i petka.

Krijumčar je izbeglice podelio u grupe i vodio ih preko zaleđene reke ka Horgošu. Rahmat Ulah je bio drugi u koloni kada je led počeo da puca ispod njihovih nogu. Upao je u vodu sa još jednim muškarcem koji je bio ispred njega i koji je uspeo da dođe do obale.

Ističe se da je preminuli muškarac bio neplivač, da nije uspeo da dohvati granu koju su mu bacili i da ga je hladna reka brzo odvukla.

Grupa izbeglica se potom vratila za Beograd. Mladića koji je preživeo nesreću i prešao granicu, mađarska policija je uhapsila i narednog dana vratila za Beograd.

Izbeglice su za Info park rekle da je krijumčar nestao. Telo Rahmata Ulaha Hanifea i dalje nije pronađeno. Mađarska policija sprovela je opsežnu potragu, ali nju otežava led na Tisi.

Takođe, ističe se da grupa koja je pokušala da pređe granicu pripada migrantskoj zajednici koja je prethodne mesece provela u Srbiji.

Č.N.

#Migranti

#Tisa

#nestao

'