AKTUELNO

Nišlija Mirko V. (89) preminuo je sinoć u niškom Kliničkom centru od posledica strujnog udara koji je nekoliko sati ranije zadobio na teritoriji Železničke stanice Crveni Krst dok je skupljao šljive.

- Pacijent je imao opekotine drugog i trećeg stepena po većem delu tela i preminuo je uprkos naporima lekara - saopšteno je iz niške bolnice.

Starac koji je skupljao šljive na pruzi koja se više ne koristi, zadobio je strujni udar od 25.000 volti jer je kontaktni kabl koji napaja lokomotive, verovatno pokidan u skorašnjem nevremenu, visio na samo metar i po od zemlje kada je Mirko naišao.

Njega je našao prijatelj Ljubiša Stanković koji se zabrinuo što starca duže vreme nije bilo kod kuće. Ljubiša, inače penzionisani mašinovođa, odlično poznaje mesta oko stanice, iako su se mnoga pretvorila u pravu džunglu, pa je znajući da Mirko ima običaj da tamo seče suva drva i bere dženarike, krenuo da ih obilazi.

Ono što je zatekao na zarasloj pruzi do koje se jedva probio kroz grmlje i kupinjare, kako kaže, neće lako zaboraviti.

- Ležao je na pruzi bez ičega na sebi, potpuno izgoreo, dimio se i krkljao. Samo su cipele bile cele, prepoznao sam ga po pertlama, jedna je bila crvena, a druga zelena, šalio se da nosi različite radi uroka. Udarila ga je struja sa kontaktnog voda, jer je zatezno uže koje ga je pridržavalo, stradalo u nedavnom nevremenu. Kabl pod naponom od 25.000 volti je bio na samo metar i po od zemlje, odmah mi je bilo jasno šta mu se desilo – priča Ljubiša koji je alarmirao Hitnu pomoć i policiju.

On kaže da je zbog teškog stanja u kojem je bio, medicinska ekipa Mirka odmah priključila na infuziju, a zatim ga odvezla u bolnicu.

- Mirko sa porodicom živi u drugom delu grada, ali ovde ima kućicu i voćnjak, pa često dolazi da u njemu radi. Zbog čega je tačno otišao tamo gde je stradao samo on zna. Nepristupačno je mesto koje je naročito u ovo vreme najbolje izbegavati i zbog zmija – objašnjava Stanković.

U niškom Kliničkom centru odmah je urađena hirurška intervencija, ali je starac i nakon nje bio u veoma teškom stanju. Urađena je operacija koja je trajala jedan sat, a u kojoj su učestvovali i plastični hirurzi i lekari drugih specijalnosti, ali nažalost, nesrećnom čoveku nije bilo spasa.

#Smrt

#Struja

'