AKTUELNO

Na ideju da otmu Petra Mitrovića (13) iz Stare Pazove, došli su mlađi Jovišići, Lazar (19) i Nikola (17), dok su im podršku u osmišljavanju plana pružili njihov otac Marko (54), ali i Lazarov drug Aleksa Mrđa (19).

Ovo su novi detalji iz istrage kidnapovanja dečaka koje je uznemirilo Srbiju. Ceo plan je bio do detalja skovan, pa su u tu svrhu pokupovane čak i nove pripejd kartice za mobilne telefone!

Osim toga, prema prvim nalazima istrage, dvojica mlađih Jovišića su obraćala pažnju na svaki detalj, a verovatno ih je u nekim stvarima "posavetovao" i otac Marko.

- Bili su kod kuće kada im je javljeno da je Petar sa drugarima nedaleko od centra - navodi sagovornik blizak istrazi.

- Odlučili su da ga te večeri kidnapuju. Ostavili su telefone kod kuće i seli u auto, svetloplavi "punto". Sa njim su se odvezli do Ulice Branka Radičevića, za koju su smatrali da je idealna da izvedu svoj plan - navodi on.

Posle otmice trinaestogodišnjaka, Petrov telefon su koristili da namame i njegovog brata Aleksu. Tu su napravili prvu grešku, jer nisu očekivali da su braća bila toliko bliska da su detaljno poznavala navike, pa čak i način pisanja poruka onog drugog. Sledeći "gaf" bio je kada je Petra pozvala majka i na kraju razgovora čula kako sin nekome kaže da "mu skine to sa očiju".

- Sve se to brzo odvijalo i kidnaperi su se uspaničili - navodi sagovornik.

- Više nisu hteli da zovu Mitroviće sa Petrovog telefona, a njegov aparat su sklonili kako ih policija ne bi locirala. Odmah po prijavi nestanka, inspektori su pažljivo sklapali kockice. U Policijskoj stanici Stara Pazova napravljen je pravi štab. Ništa nije prepušteno slučaju. Stigli su inspektori iz Beograda, Novog Sada i Sremske Mitrovice. Nije bilo predaha - dodaje on.

Detaljno su pregledani snimci sa nekoliko objekata u delovima oko ulice gde je nestao Mitrović. Koliko su se Jovišići dobro pripremili svedoči i činjenica da je samo jedna kamera zabeležila sumnjiv svetloplavi "fijat punto" u kritično vreme i u blizini mesta otmice. Taj trag je profesionalcima iz policije bio dovoljan da identifikuje i pohapsi osumnjičene.

Motiv kidnapovanja trinaestogodišnjaka još nije rasvetljen, ali indicije govore da je najverovatnije reč o materijalnoj koristi i da je jedan od planova bio da od porodice Mitrović iznude čak milion evra! Jer, ova familija važi za jednu od imućnijih u Staroj Pazovi i ovom kraju. U toj nameri ih je sprečila policija, koja ih je brzo uhapsila.

- Mitrovići su nedavno kupili Rupovu kuću, koja je bila ugledna porodica germanskog porekla, a najznačajniji iz ove porodice bio je Viktor, po zanimanju advokat. Taj objekat su renovirali i trebalo bi da bude adaptiran u restoran. Mitrovići su vredni i radni, obrađuju nekoliko hektara zemlje, imaju svoju zemljoradničku zadrugu i stalno ulažu u mašineriju - priča sagovornik, koji poznaje ovu porodicu, ali ne želi ime da mu spominjemo.

S druge strane, pojedini meštani posumnjali su da je otmica najmlađeg Mitrovića, možda i neka vrsta osvete Jovišića, koja se vuče godinama. Navodno, kako se priča, Petrov deda, Branislav pre tri decenije je radio kao policajac u ovom mestu pa je, prema nekim tvrdnjama, čak i hapsio Marka Jovišića.

- Branislav je posle radio kao zatvorski čuvar u Centralnom zatvoru u Beogradu. Marko jeste imao problema sa zakonom. U to vreme držao je kafanu i u njoj su ilegalno boravile Ukrajinke, ali koliko je, javnosti poznato, nikada oni nisu imali direktan sukob - kaže sagovornik, dodajući da je Marko kasnije ogrezao u nezakonite radnje, izražavajući žaljenje što su i njegovi sinovi krenuli njegovim stopama.

Istraga još nije utvrdila ni čiji su objekat osumnjičeni iskoristili, da bi u njemu skoro 24 sata, u nehumanim uslovima, držali Petra.

- To mesto je oko šest kilometara udaljeno od naselja Belegiš, u šumi na samoj obali Dunava i veoma je nepristupačno da se dođe do tamo - navodi izvor iz policije.

- Još se utvrđuje ko je vlasnik tog objekta, koji su osumnjičeni videli kao idealnu lokaciju da drže zarobljenog dečaka. Odabran je takav objekat, koji je odignut od zemlje, u slučaju da naiđe voda i poplavi taj deo obale - dodaje on.

NEGIRALI KRIVIČNO DELO

Trojica osumnjičenih Marko, Lazar i Aleksa u ponedeljak su saslušana u Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici. Oni su, prema nezvaničnim informacijama, negirali da su počinili otmicu, za koje im je rešenjem sudije za prethodni postupak Višeg suda u Sremskoj Mitrovici određen pritvor do 30 dana. Advokati osumnjičenih najavili su ulaganje žalbe na ovakvu odluku suda, dok je najmlađi Jovišić posle saslušanja u policiji pušten i protiv njega će se voditi postupak za maloletna lica.

#Otmica

#PETAR MITROVIĆ

#Stara Pazova

'