AKTUELNO

Sedmorica Srba, povezana sa kriminalnim poslovima, ubijena su u Južnoafričkoj Republici proteklih godina, a nijedna od tih likvidacija nije rasvetljena.

Srbin Goran Relić Trta (50) ubijen je jutros u Južnoafričkoj Republic i samo je jedna u nizu surovih ubistava Srba u Južnoafričkoj republici. Međutim, ono što je sada sasvim jasno je da su svi Srbi, koji su likvidirani poslednjih meseci u ovoj državi, ubijeni zbog istih poslova i na isti način.

Metak u lice za Beograđanina

Srbin Ivan Đorđević (59) ubijen je 9. aprila ove godine u sačekuši u stambenom kompleksu Higburi u Brainsonu kod Johanezburga dok je izlazio iz blindiranog vozila, a napadači su pobegli. Prema pisanju lokalnih medija, prišla su mu dvojica maskiranih napadača, koja su ga pratila i pucala na njega iz automatskih pušaka R4.

Srbin Jugoslav Smiljkić ubijen u sačekuši u Johanezburgu, 16. marta ove godine. Vozio je motor, a onda je, kako se sumnja, dobio poziv na mobilni telefon. Stao je na pločnik, nedaleko od jednog tržnog centra, i kucao poruku ne skidajući kacigu. U tom trenutku naišao je automobil, crna "honda", iz kog su istrčala dvojica napadača.

Sa fantomkama i naočarima na glavi, rukavicama i oružjem u rukama, dva napadača izašla su iz automobila i sasula kišu metaka u Smiljkića.

Kako su preneli tamošnji mediji, šest metaka prvog napadača ga je pogodilo u grudi, a onda je na scenu nastupio drugi maskirani muškarac koji mu je pucao dva puta u glavu, tačnije, u lice kroz vizir na kacigi.

Napadači su se potom udaljili sa lica mesta, a Smiljkić je, prema rečima svedoka, pao pored motora i pet minuta kasnije podlegao povredama.

Isti scenario za pet likvidacija

Po gotovo identičnom scenariju izvedena su i sva ostala ubistva Srba u Južnoafričkoj republici: na ulici, u saobraćaju, usred bela dana.

Profesionalne ubice koje su likvidirale Srbe u Johanesburgu proteklih godina uvek su svojoj meti prišle automobilom ili motorom dok je žrtva stajala na semaforu ili stajala pored puta, a onda su čekali pravi trenutak i u njih zasipali kiše metaka i nestajali bez traga.

Nijedno od svih ubistava Srba u Južnojafrci do sada nije rešeno, niti su poznati naručioci ubistava. Jedino poznato je da su svi ubijeni Srbi na razne načine bili povezivani sa drogom i sumnjivim ličnostima iz srpskog i južnoafričkog podzemlja.

Likvidacija "kralja dijamanata"

Na isti način, kao i Smiljkić, krajem septembra prošle godine, ubijen je Srbin Đorđe Mihaljević (44), poznati trgovac dijamantima i zlatom. On je izrešetan u svom automobilu u predgrađu Johanesburga kada su dvojica napadača njegovom "poršeu" prišli na motoru.

Suvozač na dvotočkašu je potom izrešetao Mihaljevića kroz prozor automobila, a ranjeni trgovac je potom, tako ranjen, dao gas i udaljio se sa lica mesta stotinak metara. Uspeo je da otvori vrata svog luksuznog automobila i izađe na ulicu, međutim tu se srušio i preminuo.

Foto: Facebook.com/George Mihaljevic

Ovo ubistvo još nije razrešeno, a jedna od verzija o kojoj se spekulisalo jeste da je sedam dana pre ubistva trgovac boravio u Srbiji i da se prilikom posete domovini sastao sa "poznatim dilerom droge iz Srbije i Crne Gore".

Druga verzija priče vodi do veze koju je Mihaljević imao sa čuvenim češkim kriminalcem Radovanom Krejčirom, inače bliskim saradnikom i jatakom Darka Šarića.

Likvidacija Arkanovog ubice

Po istom scenariju likvidiran je i ubica Željka Ražnatovića Arkana, Milan Đuričić Miki, koji je bio u bekstvu 12 godina.

I put njegovog automobila preprečio je drugi automobil na semaforu i iz njega su izašla dva maskirana napadača. Prišli su Đuričićevom automobilu i u njega ispalili nekoliko hitaca, usled čega je Đuričić preminuo na licu mesta.

Foto: Privatna arhiva

Iako ni državni vrh Srbije ni JAR najpre nije mogao da potvrdi da je ubijeni muškarac Arkanov ubica koji se više od deceniju nalazi u bekstvu, posebno zbog činjenice da je kod sebe imao lažna belgijska dokumenta, ubrzo je utvrđen njegov identitet i ispostavilo se da je to upravo Đuričić.

Za ovo ubistvo, takođe, niko nije uhapšen, niti su poznati naručioci likvidacije.

Kulić izrešetan u BMW-u

U istom delu Johanesburga gde je ubijen Đuričić, likvidiran je i Darko Kulić, kada je njegovom automobilu BMW drugo vozilo marke "mercedes" preprečilo put. Napadači iz "mercedesa" su u Kulićev automobil, u kom se na suvozačkom sedištu nalazila njegova supruga a iza još jedan saputnik, ispalili više od 30 hitaca.

Prilikom pucnjave žena je teško ranjena, dok je on preminuo na licu mesta. O odlučnosti napadača da ubiju Kulića svedoče i fotografije izrešetanog džipa.

Inače, Darko Kulić je važio za osobu blisku Jovanu Guzijanu Cuneru, koji je ubijen 5. oktobra 2002. godine u pucnjavi na Novosadskom putu, kad su teže ranjeni Dejan Čotrić (23) i Rade Cvetić (19), koji su s njim bili u crnom "golfu 4". Za ovo ubistvo osuđeni su pripadnici "zemunskog klana".

Posle likvidacije, spekulisalo se da je likvidiran jer je znao ko je ubio Mikija Đuričića, a navodno je imao veze i sa ubistvom Gorgija Gorga Darmanovića, dvostrukog agenta iz JAR, koji je ubijen u Beogradu gde je pobegao kako bi izbegao hapšenje Johanesburgu. Spekulisalo se da je bio dobar prijatelj sa Gavrićem i Đuričićem.

Nepoznati Srbin upucan na pumpi

U oktobru prošle godine na benzinskoj stanici u Johanesburgu upucan je muškarac za kog se na društvenim mrežama govorilo da je 49-godišnji Srbin. Na njega je nepoznati napadač kroz zatvoren prozor zapucao dok je bio u svom automobilu.

Kako su tada preneli mediji, muškarac je ranjen u ruku i odmah je prevezen u bolnicu.

Ubistvo "đavoljeg advokata"

U oktobru prošle godine ubijen je poznati južnoafrički adovkat Pit Mihalik. Iako nije bio Srbin, sarađivao je sa našim ljudima koji borave na najvećim kontinentom, a branio je Dobrosava Gavrića koji je pored Mikija Đuričića osuđen na 35 godina zbog ubistva Arkana.

Na poznatog advokata napadači su zapucali ispred privatne škole u Grin Pointu, kada je vodio decu u školu. Na njega je nepoznati muškarac pucao kroz prozor automobila, dok je u vozilu bilo njegovo dvoje male dece. Prema nepotrvđenim informacijama, u pucnjavi je ranjen i njegov sin.

Nekoliko dana kasnije, Mihalikov otac kazao je medijima da je ubistvo njegovog sina povezano sa slučajevima na kojima je radio.

#Južnoafrička republika

'