AKTUELNO

Na suđenju dvojici policajaca i dvojici pripadnika "zemunskog klana" okrivljenih da su 1997. godine počinili razbojništvo, tokom kojeg je bio kidnapovan student Novak Stevanić (22), koji se nakon toga ubio, danas je svedočio otac stradalog mladića Zoran Stevanić.

Ovaj slučaj je poznat i kao prva otmica "zemunskog klana" u kojoj je učestvovao i sada pokojni vođa te grupe Dušan Spasojević. Optuženi su pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, policajac u penziji Milan Radukić, kao i nekadašnji pripadnici "zemunskog klana" Nikola Bajić i Goran Ristić.

Zoran Stevanić pridružio se krivičnom gonjenju optuženih i rekao da ističe imovinsko pravni zahtev. Svedočeći pred Višim sudom u Beogradu, Stevanić je detaljno ispričao kako mu je sin opisao svoju otmicu 22. avgusta 1997. pljačku, pljačku njihovog doma, a zatim i nova maltretiranja i pretnje koje su usledile sve dok mladić nije pucao sebi u glavu 13. aprila 1998.

Naveo je da je bio u Tivtu kada mu je sin javio da su ga oteli policajci sa službenim legitimacijama, mučili i maltretirali kako bi ih pustio u porodični stan koji su potom opljačkali. Kao glavnog među njima sin mu je opisao osobu koju su ostali zvali "komadant", a za kojeg se veruje da je pokojni Dušan Spasojević.

Navodeći da se odmah vratio za Beograd, Zoran Stevanić je rekao da je najpre obišao stan iz kojeg su razbojnici, prema njegovim rečima, odneli 4.5 kilograma zlata, 50.000 nemačkih maraka i 20.000 dinara. Potom je otišao u policijsku stanicu gde je sina zatekao uplašenog, izmučenog, ugruvanog, crvenog u licu...

Nakon ovog događaja, Novak je nastavio sa studiranjem ali su ga, kako je naveo njegov otac, neki ljudi više puta presretali na putu do Pravnog fakulteta i tražili mu još novca uz pretnje da će mu ubiti oca, majku i sestru. Na pitanje sudije da li je podneo krivičnu prijavu policiji povodom ovih događaja, Zoran Stevanić je naveo da nije jer nije imao poverenje u policiju.

Foto: Foto/Privatna arhiva

Ispričao je da mu je u periodu između otmice i samoubistva sin bio depresivan, anksiozan, da je ustajao noću iz kreveta i pušio na terasi... Prema optužnici, trojica optuženih su Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja. Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka, navela je policija.

Mediji su preneli da je u ovom delu učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana", sada pokojni Zoran Vukojević. Optuženi Đajić je bio Vukojevićev kum.

Stevaniću su navodno prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima. Potom su ga ubacili u "golf 2", za čijim je volanom bio Ristić i potom ga predali vodji klana Dušanu Spasojeviću, kako bi mu rekao gde su u kući njenovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Mediji pišu da je ova - prva "otmica" klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, rešena pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao dogadjaje. Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

#Dušan Spasojević

#Novak Stevanić

#Zemun

'