AKTUELNO

Ni posle 15 godina od brutalnog šestostrukog ubistva članova porodice Salma iz Horgoša, javnost i dalje nema odgovor na pitanje - ko je i zbog čega počinio ovaj monstruozan zločin?

Tela članova porodice Salma otkrivena su 1. februara 2005. godine u dve porodične kuće u istom dvorištu, u Ulici Segedinski put 21. Ubijeni su Jožef Salma (69), njegova supruga Jolan (65), njihov sin Nandor (40) i snaja Neli (34), a u surovoj egzekuciji kakva nije upamćena u širem okruženju, nemilosrdni zločinci nisu poštedeli ni njihovo dvoje dece - Davida (13) i Beti (9).

Prema onome što je saopšteno neposredno posle stravičnog zločina, Jožef Salma i njegova supruga Jolan usmrćeni su u svojoj kući sa više uboda nožem i presecanjem grkljana. U kući s potkrovljem, u istom dvorištu, ubijeni su njihov sin Nandor, snaja Neli i njihovo dvoje dece David i Beti, hicima iz pištolja kalibra 7,65 milimetara.

Porodica Salma je bila izrazito povučena, o njenim poslovima je malo ko imao informacije. Nandor je bio biznismen, trgovao je jabukama, imao veliko poljoprivredno gazdinstvo pod ovim voćem. Ipak, upućeni su tvrdili da veliko bogatstvo koje je stekao potiče pre svega od šverca alkohola i cigareta, a da se u Mađarskoj možda upleo i u neke nedozvoljene radnje.

Prema informacijama koje su se pojavile pre par godina, policija je pronašla više dokaza da je zločin počinila jedna poznata razbojnička grupa, i to zbog dijamanata koje je porodica Salma držala u kući.

Preklani, izbodeni i izrešetani

Masakrirana tela Jožefa i Jolanke nađena su u ostavi njihove kuće. Jolanka je preklana, a na osnovu stvari zatečenih u kući, veruje se da je pre toga prala sudove. Jožef je sedeo u fotelji kada je nasmrt izboden nožem. U drugoj kući hicima iz automatske puške Nandor je ubijen u trpezariji. Njegova supruga je usmrćena u sobici na međuspratu dok je, kako se veruje, tražila presvlaku za sina. Trinaestogodišnjem Davidu koji se u kupatilu spremao za kupanje zločinac je pucao u glavu. Betina, koja je imala samo devet godina, ubijena je u bratovljevoj sobi i sumnja se da je pokušavala da pobegne.

Deo tih dijamanata bio je, navodno, ugrađen u nakit koji je ukraden. U prilog ovoj tezi ide i činjenica da ubice nisu ukrale novac - oko 7.500 evra - koji se takođe nalazio u kući. Objavljeno je da bi ovaj slučaj, prema nezvaničnim saznanjima, mogao da ima i svedoka saradnika - člana bande - ali zasad nema potvrde tog scenarija.

Na rasvetljavanju slučaja, rade Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a, kao i pripadnici Policijske uprave Kikinda.

Slučaj je od početka označen kao prioritetan u Tužilaštvu, koje je preuzelo istragu ubrzo nakon što je kao motiv isključena nacionalna netrpeljivost prema porodici. U javnost su, potom, dospele spekulacije da je Nandor imao dug prema mađarskim zelenašima. Ipak zločin je i danas nerasvetljen.

- Ne znam šta se dešava u istrazi. Niti mi ko javlja. Sve mi se čini kao da su svi zaboravili na porodicu Salma. Kao da njih šestoro nikada nisu ni živeli - izjavila je za Blic Ilonka Gazdag, bratanica Jožefa Salme (69), čija cela porodica je izmasakrirana pre 15 godina u Horgošu, što je i najveći pokolj jedne familije u Srbiji.

#Horgoš

#Hronika

#Ubistvo

#Zločin