AKTUELNO

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra poljoprivrede Slobodana Milosavljevića i još šetoro njegovih saradnika, zbog sumnje da su zloupotrebama preduzeću "Maxim&Co" pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko milijardu dinara.

Ovo je drugi put kako tužilaštvo podnosi optužnicum, pošto mu je sud u martu vratio na ispravku jer nije bila propisno sastavljena. Tanjugu je u sudu rečeno da mu je 23. aprila tužilaštvo dostavilo optužnicu, za koju je utvrđeno da je propisno sastavljena te da je sada u toku dostavljanje optužnice okrivljenima, kao i dostavljanje odgovora na optužnicu sudu.

Foto: Wikipedia

Okrivljeni, kao i njihovi branioci imaju pravo da daju pisani odgovor na optužnicu u roku od osam dana od dostavljanja optužnice, napominju u sudu.

Nakon toga će krivično vanpretresno veće Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu pristupiti ispitivanju optužnice. Ukoliko je donese rešenje o potvrđivanju optužnice, okrivljeni će imati pravo da ulože žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal Slobodanu Milosavljeviću i njegovom tadašnjem pomoćniku Dušanu Protiću stavljeno je na teret da su kao saizvršioci izvršili zloupotrebu službenog položaja.

Vlasnik firme "Maxim&Co" Zoran Ssćepanović, koji je i čelnik FK Vojvodina, tereti se za zloupotrebu polo?aja odgovornog lica, kao i Zoran Radoman, Jovan Keravica i Mirjana Spasić, Ilija Radosavljević i Musulin Gorki.

Milosavljević, i još nekoliko njegovih saradnika, krajem 2015. godine bio uhapšen u akciji "Rezač" i u pritvoru je bio tri i po sedmice, do 21. januara 2016. godine.

Tužilaštvo za organizovani kriminal nije saopštilo navode optužnice.

Pomenuti osumnjičeni su 2015. bili uhapšeni pod sumnjom da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe položaja odgovornog lica, odnosno da su od decembra 2004. do kraja juna 2008. godine izvršili nezakonitu zamenu poljoprivrednog zemljišta u svojini privrednog društva "Maxim&Co" i državnog zemljišta u građevinskom reonu Novog Sada čiji je korisnik bila opšta zemljoradnička zadruga Novi Sad.

Tom prilikom preduzeću "Maxim&Co" su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od više od milijardu dinara, s obzirom da je vrednost zemljišta u državnoj svojini bila višestruko veća od vrednosti poljoprivrednog zemljišta koji je država dobila u razmeni, saopšteno je tada iz tužilaštva.

#Demokratska stranka

#Ministarstvo

#Zatvor

'