AKTUELNO

Policija je uhapsila tinejdžera od 17 godina u Zrenjaninu, koji se tereti da je 9. maja uz pretnju pištoljem, iz pošte u Zrenjaninu odneo oko 520.000 dinara.

Taj maloletnik je osumnjičen i da je dan ranije, takođe uz pretnju pištoljem, pokušao da opljačka dve menjačnice na području grada.

Foto: Pixabay.com

Osumnjičeni je uz krivičnu prijavu, priveden Višem sudu u Zrenjaninu, a sudija za maloletnike odredio mu je pritvor do 30 dana.

Inače, maloletni počinioci krivičnih dela u Srbiji neće moći da računaju da će im, zbog godina, kazna biti blaža. Izmenjenim zakonom o maloletnima počiniocima krivičnih dela će se pojednostaviti suđenja mladima, a i kazne će im biti pooštrene.

Razlog ovome je jednostavan jer svaki mesec obeležili bar jedno teško krivično delo koje je počinio tinejdžer.

Osim ubistava i pokušaja ubistava, maloletnici su počinili i mnoštvo krađa i pljački, učestvovali su u sukobima navijača, maltretirali vršnjake, a načini za ispoljavanje agresije deluju sve morbidnije.

Zbog sve češćeg učešća mlađih od 18 godina u raznim krivičnim delima, a posebno zbog brutalnih ubistava za koja je gotovo nemoguće poverovati da ih čine deca, u mnogim zemljama vodi se oštra polemika o spuštanju granice krivične odgovornosti. U većini evropskih zemalja ona je 14 godina. Ipak, u Mađarskoj je spuštena na 13, a i u Češkoj je u pripremi spuštanje sa 15 na 13.

#Hapšenje

#Zrenjanin

#deca

#pljačka

'