AKTUELNO

Slučaj je prijavljen policiji.

Nakon dečaka iz Velike Plane, koji je zbog ove igrice preživljavao pakao, pojavio se novi slučaj u regionu. Opasna igrica koja decu tera na smopovređivanja , a na kraju i na smoubistvo,  stigla je i u Sarajevo.

U jednoj sarajevskoj osnovnoj školi otkriveno je krajem prošle sedmice da učenik igra igricu poznatu kao "Plavi kit", prenose mediji u Bosni i Hercegovini.

Slučaj je prijavljen sarajevskoj policiji i resornom ministarstvu, a rukovodstvo škole je kao meru predostrožnosti nekoliko dana pre otkrivanja ovog slučaja izdalo upozorenje nastavnicima i učiteljima da obrate posebnu pažnju na decu.

Učiteljica je na ramenu jednog učenika nižeg razreda primetila iscrtanu ribu i to je prijavila rukovodstvu škole, a zatim su obaviješteni i roditelji. Dete je priznalo da je igralo opasnu igricu. Sada je pod nadzorom roditelja", kazao je direktor ove škole, koji je želeo da ostane anoniman.

Učenik je, pišu bosanski mediji, sebi naneo lakše povrede. Srećom, slučaj je otkriven pre ozbiljnijeg incidenta.

Foto: Printscreen Twitter

Kako funkcioniše opasna igrica

- Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti i niko ne sme znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošalješ mi fotografiju. I na kraju igre, umreš. Jesi li spreman? - rieči su kojima se maloletnici uvode u svet "samoubilačke" onlajn igre "Plavi kit".

Deca na e-mail ili na svoj profil na nekoj od društvenih mreža dobijaju link koji ih vodi u početak začaranog kruga.

Naime, "Plavi kit" potom počne da postavlja zadatke koji se moraju ispuniti da bi se napredovalo u igrici, a oni, iako isprva deluju naivno i besmisleno, ubrzo postaju sve agresivniji.

Foto: Pixabay/Printscreen Youtube

Igrica tera decu i tinejdžere koji je igraju da se samopovređuju tako što će se nožem urezati određeni oblik na rukama, a potom i podeliti tu krvavu fotografiju.

U Rusiji su zabeleženi brojni slučajevi samoubistva zbog ove igrice, jer onaj ko pokuša da prestane da je igra ili da je obriše počinje da dobija preteće poruke.

#Online igrica

#Plavi kit

#Sarajevo

#žrtve

'