AKTUELNO

Istražni organi u Srbiji pokrenuli su istragu protiv navodnog vođe kavačkog klana Radoja Zvicera zbog sumnje da je povezan sa više svirepih ubistava u našoj zemlji.

Srbija, prenosi crnogorski portal Borba, još nije zvanično zatražila njegovo izručenje, a veruje se da je učestvovao u organizaciji najmanje tri ubistva i regrutovanju novih članova klana, koji je prethodnih meseci pretrpeo velike gubitke na beogradskim ulicama.

Prema nezvaničnim informacijama, srpski istražni organi imaju veliki broj materijalnih dokaza koji upućuju na sumnju da su kavčani odgovorni za još nekoliko ubistava u Srbiji, ali i u regionu, prenosi Borba.

- Rat između klanova Radoja Zvicera i Luke Bojovića dostigao je neverovatne razmere - kazao je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije.

Kako su mediji objavili krajem 2018. godine, Zvicer je pregovarao o predaji nadležnima organima Crne Gore.

Za njim tada nije bila raspisana poternica, ali su ga nadležni organi potraživali zbog pribavljenih dokaza koji ukazuju na sumnju da je finansirao nekoliko ubistava. Te likvidacije su navodno rezultat rata kavačkog i škaljarskog klana.

Prvi čovek kavačkog klana i Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, privedeni su krajem januara u stanicu kotorske policije na informativni razgovor, a nakon saslušanja su pušteni. Sa njima je tada privedeno više bezbednosno interesantnih osoba koje slove za osobe bliske kavčanima. Belivuk se nakon toga vratio u Srbiju gde je uhapšen sa članovima svoje kriminalne grupe u sklopu istrage o svirepim ubistvima više osoba.

U sklopu istrage o pokušaju ubistva Radoja Zvicera u maju prošle godine u Kijevu, utvrđeno je da su napadači trebalo da dobiju oko 600.000 evra. Kao motiv pokušaja likvidacije Zvicera navodi se osveta za ubistvo Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini. Napadači su dobili oko pola miliona za izvršenje ovog krivičnog dela, a navodno i više od 100.000 za troškove boravka u Ukrajini.

Zvicer je teško ranjen 26. maja prošle godine u sačekuši u kvartu u Kijevu u kojem je živeo. Zbog napada na njega uhapšeni su Baranin Stefan Đukić, prvoosumnjičeni za ubistvo sugrađanina Jovana Klisića i ranjavanje Velizara Gardaševića, Podgoričanin Emil Tuzović i državljani Srbije Petar Jovanović i Milan Branković. U sklopu istrage priveden je i službenik ukrajinske policije Rostislav Černobrivi.

Stefan Đukić je i pod sumnjom da je član kriminalne grupe koja je optužena za ubistvo jednog crnogorskog državljanina u Španiji. O tome javnosti nije poznato više detalja, kao ni to da li ga Španija potražuje.

Prije organizovanog napada na Radoja Zvicera, on je 1. novembra 2019. godine u Baru, ispred lokala "Savoja" ubio sugrađanina Jovana Klisića. Sumnja se da je imao dobro organizovanu logističku i novčanu podršku jer je nakon toga uspio da pobegne iz države i domogne se Ukrajine, gde je i lišen slobode nakon izvršenja krivičnog dela.

Glavni organizator nesmetanog kretanja po Kijevu članova kriminalne organizacije koji su pokušali da ubiju Zvicera bio je navodno bivši narodni poslanik Jevgen Deidei, koji je to uradio na zahtev svog prijatelja Poljaka, objavio je ukrajinski portal Detektiv info.

Deidei se u ovom slučaju pojavio kao svedok i objasnio je svoju ulogu u pokušaju ubistva Zvicera.

#Radoje Zvicer

#Velja Nevolja