AKTUELNO

Radoje Zvicer, vođa ozloglašenog "kavačkog klana", u Crnoj Gori poseduje velelpni stambeni objekat od nekoliko stotina kvadrata, vredan više miliona evra, ali i brojnu drugu nepokretnu imovinu.

Kako navodi crnogorski list "Dan" on u kotorskom naselju Kavač, gde kvadrat dostiže vrednost i do 2.000 evra, poseduje "porodičnu stambenu zgradu" od nekoliko stotina kvadrata. Velelepna građevina se sastoji od podruma, prizemlja i dva sprata i procenjuje se da joj je vrednost višemilionska. Oko kuće nalazi se veliko dvorište, čija površila iznosi čak 500 kvadratnih metara.

Prošle nedelje pripadnici crnogorske policije više od dva sata vršili su pretres njegove kuće i tom prilikom zaplenili su, prema nezvaničnim informacijama, više predmeta, među kojima su bile i vrlo vredne umetničke slike koje su se nalazile u objektima koje koriste "kavčani".

Izvori iz crnogorske policije navode da je moguće je da su "kavčani" slike kupovali od nelegalnog novca, stečenog prodajom droge i to će biti predmet opsežne istrage.

- Inspektori i policajci su upadom u stanove u kojima su zatekli mnogo vrednih slika odmah posumnjali da se radi o ukradenim umetničkim delima iako su ih kriminalci ubeđivali da su umetnička dela dobili na poklon od prijatelja, pokazujući im da poseduju i sertifikate. Legalnost novca će svakako biti predmet dokazivanja, ali neće biti lako dokazati da su nelegalno stečeni iznosi išli na kupovinu slika i da su kriminalci na taj način prali pare, odnosno uvodili ih u legalne tokove - nezvanično je otkrivio dobro obavešteni sagovornik.

Uz to, list piše da se i četiri voćnjaka 3. klase od ukupno 1.192 m2 vode na Zvicerovo ime.

Kada je 2016. rat "škaljaraca" i "kavčana" ušao u najbrutalniju fazu i likvidacije su izvršavane gotovo svakih par nedelja, pripadnici klanova utočišta su tražila u inostranstvu. Tada se Zvicer stacionirao u Ukrajini, gde je proše godine bio i ranjen.

Sumnja se da i tamo poseduje nekretninu u luksuznom naselju - Pečerski rejon, naselje Lipki, koje je poznato po izuzetno velikim cenama stanova, gde cena kvadrata ide od 10.000 do 15.000 evra. Ovaj luksuzni kompleks stanova zatvorenog je tipa sa tri rampe i obezbeđenjem. Pa je zato postao utočište, mahom kruzijskih, kriminalaca.

On je u Ukrajini uspostavio jake veze sa tamošnjim kriminalnim grupama, ali i sa predstavnicima vlasti. Otvorio je nekoliko firmi, a prema operativnim podacima, drugi čovek "kavačkog klana" je učestovovao i u lokalnim privrednim projektima.

Pored toga, poznato je da se Zvicer vozi isključivo blindiranim automobilima, da poseduje lično obezbeđenje i da nikuda ne ide sam.

Foto: Facebook.com, MUP/FACEBOOK/ UA.KYIVPOLICE

Ko je Radoje Zvicer?

Radoje Zvicer jedan je od uticajnijih ljudi u podzemlju poslednjih godina. On je, uz Slobodana Kašćelana, označen kao vođa kavačkog klana, za koji se vezuje trgovina narkoticima, ubista i brojna druga krivična dela. Zvicer je izrešetan prošle godine usred dana dok je džogirao u blizini svog stana u Kijevu. Dva naoružana napadača ispalila su desetak hitaca, od kojih ga je pet pogodilo. Napadače je Zvicerova supruga Tamara, koja je istrčala iz stana i zapucala na njih, sprečila da ga “overe”. Zahvaljujući njoj, vođa "kavčana" je živ. U proteklih godinu, dve ovaj klan otpočeo blisku saradnju sa Veljkom Belivukom koji je uhapšen pre dva meseca u velikoj policijskoj akciji i tereti se za najmanje tri svirepa ubistva, dilovanje droge, posedovanje neleganog oružja.

#Radoje Zvicer