AKTUELNO

Navodni vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer pobegao je iz Crne Gore, pišu mediji.

Zvicera su, po svoj prilici, saradnici iz crnogorskih državnih struktura obavestili da mu preti hapšenje i praktično ga pustili da sa dvojicom najbližih saradnika pobegne u Albaniju, odakle je avionom najverovatnije otišao u Južnu Ameriku.

Podaci zapadnih obaveštajnih službi već dugo ukazuju da je Zvicer blisko sarađivao sa Milom Đukanovićem i njegovim režimom, a pokazalo se da je nastavio tu saradnju sa Milovim ljudima i nakon promene vlasti u toj zemlji.

Crnogorska policija je, naime, juče uhapsila više pripadnika "kavačkog klana", među kojima je i Slobodan Kašćelan, koji je, uz Zvicera, bio na čelu te bande. Međutim, Zvicer je očigledno imao snažniju političku zaštitu od Kašćelana u Crnoj Gori i omogućeno mu je da pobegne.

Izvor objašnjava da je "kavački klan" dugo pod nadzorom bezbednosnih službi iz Srbije, Evrope, ali i iz SAD, pošto je ova banda organizovala šverc ogromnih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

"Zapadne službe su pre izvesnog vremena dostavile crnogorskoj policiji neoborive dokaze protiv pripadnika "kavačkog klana" za šverc droge, ali i za seriju ubistava. Međutim, dok je crnogorska policija pripremala akciju hapšenja, neko je dojavio Zviceru da mu preti hapšenje. Praktično mu je omogućeno da pobegne u Albaniju, odakle je avionom pobegao verovatno u Južnu Ameriku. Sa Zvicerom su pobegla i njegova dva najbliža saradnika", rekao je izvor.

Prema njegovim rečima, Zvicer je prethodnih godina uživao značajnu podršku u crnogorskim državnim strukturama.

"Bio je maltene nedodirljiv. Prethodnih godina kavački klan je toliko ojačao da je preuzeo primat u podzemlju u celom regionu. Posao sa drogom su razvili na međunarodnom nivou, zarađivali su na stotine miliona evra i likvidirali su skoro sve značajnije pripadnike suprotstavljenog škaljarskog klana. Kavčani sasvim sigurno ne bi mogli to da urade da nisu imali zaštitnike u režimu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića", napomenuo je izvor.

Inače, crnogorska policija je, osim Slobodana Kašćelana, uhapsila još šestoricu pripadnika "kavačkog klana". Iza rešetaka su Kašćelanov telohranitelj Vladimir Vučković, Kotorani Miloš Radonjić i Krsto Maroš, i još trojica čiji identitet nije saopšten. Klan kojim upravljaju Kašćelan i Zvicer je u sukobu sa "škaljarskim klanom" još od 2014, posle nestanka 200 kilograma kokaina u luci Valensija, u Španiji. Od tada traje rat između dva klana, u kom je živote izgubilo najmanje 50 ljudi.

Kašćelan je preživeo atentat 2016. godine u Novom Sadu, a na meti napada bio je i Zvicer u maju prošle godine, kada su trojica napadača pokušala da ga ubiju u Kijevu u Ukrajini. Sukob ovih klanova podelio je podzemlje i u regionu, pa su "kavčani" i "škaljarci" pronašli saradnike van Crne Gore. Tako se "kavačkom klanu" pridružila huligansko-kriminalna ekipa "Janjičari", koja se krila iza navijačke grupe Partizana, a koju je predvodio Aleksandar Stanković - Sale Mutavi, koji je ubijen u oktobru 2016.

"Janjičare" je posle preuzeo Saletov najbliži saradnik Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, i promenio ime ovoj grupi u "Principi". Belivukova banda, kako je poznato, uhapšena je 4. februara u Beogradu i u ovom trenutku se sumnjiči za više ubistava, otmice, iznude, dilovanje droge, nelegalno posedovanje oružja...

Kašćelan je u Crnoj Gori bio optužen samo za zelenašenje, a Zvicer zbog falsifikovanja isprave, i nikad nisu bili ni hapšeni ni optuživani za neka teža krivična dela! medijima u okviru istrage o ubistvu vođe navijača Partizana Saleta Mutavog, koji je izrešetan 13. oktobra 2016. godine u blizini Centralnog zatvora u Beogradu.

#Radoje Zvicer