AKTUELNO

U vikendici klana Velje Nevolje u Ritopeku pronađena je mašina za mlevenje mesa, sakrivena u tajnoj sobi, a ona je poslata na veštačenje bioloških tragova kako bi se utvrdilo da li je korišćena nakon likvidacija žrtava.

Stručna javnost saglasna je da se ovakav način "uklanjanja tragova" retko sreće u kriminalu, ali da je na našem podneblju već viđen.

- Mašina na mlevenje mesa može se koristiti za usitnjavanje delova tela-leša, radi lakšeg prikrivanja i eventualnog bacanja tih delova, tim pre kad se ima u vidu da se Ritopek nalazi na obali Dunava - smatra predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović.

Foto: Tanjug

- Ukoliko se ispostavi da je korišćena u tu svrhu, na delovima mašine ostaju tragovi ljudske DNK, za koje se upoređivanjem sa nespornim DNK eventualne žrtve može utvrditi da li je bila u kontaktu sa mašinom za mlevenje - objasnio je Stefanović.

Kriminolog i psiholog Dobrivoje Radovanović navodi da je ovo odraz njihove ličnosti.

- Mašina je inovacija specifična za teške psihopate koje uživaju u mučenju žrtava. Inače, mašina za meso je srpski "izum", imali su je "zemunci. Specifično je da su "zemunci" žrtve ubijali relativno brzo, postoje saznanja da su nekolicini svega sekli uši, prste i jezik dok su bili živi. Međutim, odsecanje udova i mlevenje u mašini za meso i te kako je raritet čak i u svetu kriminala. Mislim da je opravdano verovati da su to radili, jer zašto bi imali tu mašinu u bunkeru - naveo je Radovanović.

#Ritopek

#klan Velje Nevolje

#vikendica