AKTUELNO

Vratila sam se iz prodavnice i videla kako gust dim izlazi iz zgrade. U životu se nisam tako uplašila jer mi je ćerka ostala zarobljena u stanu - kaže za Tatjana, stanarka zgrade u Ulici Stevana Hristića u Novom Sadu u kojoj je oko 11 sati danas izbio veliki požar.

Vatrena stihija progutala je stan u prizemlju zgrade i proširila se na drugi stan u prizemlju, a gust dim proširio se kroz ceo objekat zbog čega stanari nisu mogli da izađu napolje, te su ih ekspresno evakuisali pripadnici vatrogasno-spasilačke brigade.

Vatrogasci razvalili vrata da bi stanari mogli da izađu brže

Kako kaže Tatjana, koja s porodicom živi na četvrtom spratu ove zgrade, otišla je do prodavnice dok je čekala da se suprug vrati kući, a ćerka je ostala u stanu. Kada se vratila ispred zgrade videla je gust dim i uspaničila se.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Instinktivno sam pozvala ćerku, ona mi je rekla da je tata stigao kući i da se ni slučajno ne penje gore, da će oni odmah izaći iz stana - priča Tatjana.

U tom trenutku ispred zgrade je stiglo pet vatrogasnih kamiona.

Odmah su razbili ulazna vrata zgrade da bi stanari lakše izlazili. Tada sam primetila komšiju sa 3. sprata kako stoji na prozoru i drži psa u rukama i mokar peškir preko lica. Pošto je njegov stan u liniji iznad stana koji je izgoreo, kod njega se izgleda nakupilo najviše dima pa nije mogao da izađe. Jako se uplašio i dozivao je pomoć - prepričava Tatjana detalje drame.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kako kaže, vatrogasci su smirivali uznemirenog muškarca, govorili mu da stižu po njega, a on je u strahu molio samo da mu prvo spasu psa.

- Ja sam mu rekla "evo čekam ga, pusti ga" i on mi je dobacio svog psa. Jedva sam ga nekako uhvatila u naručje, ali sam povredila ruku i on mi je ispao na zemlju, ali na svu sreću nije mu ništa, samo se uplašio. Za to vreme vatrogasci su izveli komšiju - priča ona.

Kako kaže situacija je delovala jako dramatično, ali sada kada hladne glave gledaju sve, sem materijalne štete nije bilo nikakve tragedije.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Zahvalni smo vatrogascima, spasili su nas munjavitom akcijom. Verujem da niko ne bi izgoreo, ali bi sigurno neko stradao od dima - kaže ona i dodaje da je komšija u čijem stanu je izbio požar "problematičan" i da se stanari žale na njega jer skuplja razne sirovine u stanu, pa se leti odatle šire neprijatni mirisi.

Istraga požara još je u toku, ne isključuje se mogućnost da su požar izazvale neispravne instalacije, ali ni to da je neko namerno ubacio pikavac ili šibicu kroz otvoreni prozor stana.

Portparol Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Zoran Krulj izjavio jeda je toj zdravstvenoj ustanovi povodom požara stigao poziv u 11.20 časova, a na teren su odmah izašle tri urgentne medicinske ekipe.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Medicinske ekipe su na licu mesta zbrinuli muškarca starog 19 godina, i ženu starosti 70 godina koja je prevežena u Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, dok je jedna beba rođena 2020. godine sa majkom posle ukazane prve pomoći prevezena u Dečju bolnicu radi dalje dijagnostike, a jedna devojčica stara devet godina je zbog opekotina zbrinuta takođe u Dečjoj bolnici, dok je žena starosti 68 godina takođe sa opekotinama prevežena na odeljenje hirurgiju u Klinički centar Vojvodine. Ženska osoba starosti 51 godinu je takođe zbrinuta na licu mesta i dobila je uput da se javi hirurgu u slučaju potrebe. Na licu mesta su pregledane i četiri žene starosti 52,43, 69 i 89 godina, kao i muškarac star 51 godinu - izjavio je dr Krulj.

Na sreću, niko od povređenih nije u životnoj opasnosti i kako nezvanično saznajemo u pitanju su lakše telesne povrede.

Spaseno šestoro dece

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, ugasili su požar koji je izbio danas oko 11.12 časova u jednom stanu u Ulici Stevana Hristića u Novom Sadu i brzom akcijom spasili 24 osobe. U ovom požaru dve osobe su zadobile povrede, dok je zbog posledica dima zbrinuto više osoba. Brzom akcijom spasavanja, uz pomoć automehaničkih lestava, vatrogasci-spasioci su spasili šest osoba, među kojima je troje dece, dok je kroz stepenište spaseno ukupno 18 osoba, među kojima je, takođe, troje dece. U intervenciji je učestvovalo 16 vatrogasaca-spasilaca sa pet vatrogasnih vozila.

#Novi Sad

#Požar