AKTUELNO

U Višem sudu u Novom Sadu predesednik veća sudija Ivana Josifović objavila je prvostepenu presudu Ratku Cavniću (71) iz Novog Sada za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti i osudila ga na kaznu zatvora u trajanju od osam godina.

Cavnić je 5. januara 2014. godine u svojoj kući u Novom Sadu hicem iz pištolja ubio Danila Lidlofa (27), takođe iz Novog Sada. U saopštenju portparola Višeg suda Jelene Ostojin navodi se da je Cavniću "sposobnost da shvati značaj svoga dela bila smanjena do bitnog stepena, kao i mogućnost da upravlja svojim postupcima".

"Tokom noći se našao u lokalu 'Viribus' u Petrovaradinu sa G.Z, K. M, S. T. i sada pokojnim oštećenim Danilom Lidlofa, koje do tada nije poznavao, pa kako su tamo zajedno pili, pozvao ih je u svoju kuću u Donjem Sajlovu da bi se zabavljali, jeli i pili, nakon čega su isti i došli kod njega, izuzev S. T. koja odlazi kući. Zatim im je ponudio piće i šunku što su oni i konzumirali, da bi u jednom trenutku okrivljeni Ratko počeo nepristojno da se ponaša, otkopčao je šlic na pantalonama i izvadio polni organ pred G. Z. i Danilom koji su negodovali zbog takvog njegovog ponašanja. Nezadovoljan razvojem situacije u smislu da izostaje zabava (seksualni odnos) koju je očekivao, Cavnić je otišao do spavaće sobe i iz nje doneo revolver marke 'Zastava', M 83-90 bez broja, sa šest metaka. Oružje i municiju neovlašćeno je držao bez dozvole nadležnog državnog organa od 1991. godine", stoji u saopštenju.

Foto: Pink.rs/Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako se dalje navodi, okrivljeni je u hodniku nategnuo udarač revolvera, što je K. M. čuo i držeći nož u ruci koji je uzeo sa stola a kojim je prethodno sekao šunku, stao je do ulaznih vrata u dnevnu sobu. Zatim se Ratko, noseći sa sobom repetirani revolver, vratio u dnevnu sobu gde su se nalazili oštećeni sada pokojni Danilo, njegova devojka G. Z., kao i njegov prijatelj K. M. Uperi je revolver u pravcu Lidlofa i G. Z. koji su jedan pored drugog sedeli na kauču, dok mu je K. M. stao iza leđa i držeći nož u ruci, obratio se Cavniću rečima: "Baci pištolj", pri čemu je drugom rukom uhvatio okrivljenog za podlakticu ruke u kojoj je držao oružje pokušavajući da mu ga oduzme. U tome nije uspeo, te je nakon otimanja oko revolvera, okrivljeni ispalio jedan hitac koji je pogodio Danila u desno oko. Projektil je izašao iz njegove glave u blizini levog uha. Lidlof je preminuo 7. januara od nagnječenja tkiva velikog mozga.

"Takođe, sudija Josifović usvojila je i imovinskopravni zahtev u celosti, pa je obavezala okrivljenog Ratka Cavnića da oštećenima naknadi nematerijalnu štetu na ime duševnih bolova zbog smrti bliskog lica, te da majci pokojnog oštećenog isplati iznos od 800.000 dinara i bratu pokojnog oštećenog isplati iznos od 500.000 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom od dana presuđenja do isplate sve u roku od mesec dana od pravosnažnosti presude pod pretnjom izvršenja i okrivljeni je obavezala da plati troškove krivičnog postupka koji će biti odmereni u pismenom otpravku presude", objašnjava Ostojin.