AKTUELNO

Zahvaljujući aplikaciji ANOM stotine kriminalaca završilo je iza rešetaka, a Srbija ima svoju platformu - "Pi".

Američki FBI dostavio je našim šefovima policije obilje dokumentacije o delovanju mafijaških klanova u regionu, a ono što je svima zapalo za oko, jeste spisak na kojem su imena 120 korumpiranih policajaca.

Ova saradnja FBI i srpskih bezbednosnih službi traje od jula prošle godine i to u vidu akcije “Trojanski konj”, u okviru koje se pratila komunikacija članova regionalne mafije i to preko kriptovane aplikacije “ANOM”. Kako je najavljeno, uskoro se očekuje hapšenje bitnih ljudi iz policije zbog povezanosti sa organizovanim kriminalom.

Stevan Đokić, savetnik za bezbednost i istrage DBA, objašnjava da je aplikacija “ANOM” nastala 2018. godine i to na ideju australijske federalne policije i FBI-a, a implementirana je prvenstveno u Australiji.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ova platforma funkcioniše kao prava kriptovana aplikacija, ali je ubačen spyware kojim su se podaci slali na servere koje je koristio FBI – kaže Đokić za Pink.

Prof. dr Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, kaže da je Institut razvio “Pi” aplikaciju koja je nuđena državnim organima Srbije, ali za nju nije bilo razumevanja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovo je aplikacija koju smo mi potpuno razvili uz pomoć koje je, sve što izlazi iz mog telefona, 256-bitna enkripcija. Da bi se poruke presrele na drugom telefonu, potrebno je da na tom drugom uređaju postoji ista ova aplikacija – kaže Trifunović.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da je i nauka u Srbiji otišla jako daleko i da ima šta da pruži, te ne razume zašto je ovakva aplikacija prošla bez odjeka.

- Pravimo borbeno vozilo, imamo softver za prepoznavanje oblika i lica, razvijamo šifrovanu i kriptovanu komunikaciju i jedini smo na jugoistoku Evrope koji imamo data bazu terorizma i organizovanog kriminala – kaže Trifunović za “Novo jutro”.

#Darko Trifunović

#Novo jutro

#Stevan Đokić