AKTUELNO

Inspektori Poreske policije i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su u Nišu osam ljudi, a protiv 14 osoba su podnete krivične prijave zbog sumnje da su kao saučesnici počinili krivična dela poreske utaje, pranja novca i zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Oni su, kako se se navodi u saopštenju Poreske uprave, na taj način oštetili republički budžet za više od 4,27 miliona dinara i protivpravno pribavili više od 30 miliona dinara.

U periodu od marta prošle do januara ove godine, jedan od osumnjičenih je kao odgovorno lice privrednog društva iz Beograda u poslovnoj dokumentaciji i poreskim evidencijama, prikazao lažne račune o prometu usluga od oko 25 miliona dinara.

Zatim je PDV iskazan u tim računima od 4,27 miliona dinara, neosnovano iskoristio kao prethodni PDV sa pravom na odbitak, čime je umanjio svoju poresku obavezu za isti iznos.

Isti osumnjičeni je takođe, po osnovu lažnih računa, više puta prenosio novac na tekuće račune dva privredna društva, koje je potom njihov stvarni vlasnik sa još jednom osobom i uz pomoć još 11 ljudi preneo na tekuće račune fizičkih lica.

Na kraju je novac podignut u gotovini, čime su počinjena krivična dela zloupotrebe položaja odgovornog lica i pranja novca i pribavljena protivpravna imovinska korist veća od 30 miliona dinara.

Autor:

#Hapšenje

#Niš