AKTUELNO

Zaposlenom u istraživačkoj stanici "Petnica", koga je više polaznica optužilo za zlostavljanje, preti i do 10 godina robije, a sagovornici Pinka smatraju da odgovornost snosi i uprava ove ustanove.

Advokat Gordana Božilović Petrović je istakla je reč o vrlo delikatnoj situaciji.

Još ne znamo koje su sve radnje izvršene. Imamo ceo spektar krivičnih dela iz oblasti krivičnih dela protiv polinih sloboda - polno uznemiravanje, praćenje, korišćenje fotografskih snimaka u nedozvoljene shvrhe, nedozvoljeno fotografisanje, a možda ima i ozbiljnijih krivičnih dela - rekla je Božilović Petrović.

Kako je dodala, ukoliko su ova blaža krivična dela izvršena nad maloletnim licima, zaprećena je kazna je i do 10 godina zatvora.

Foto: TV Pink Printscreen

Božilović Petrović je istakla da će krivični postupak krenuti u zavisnosti od dokaza koji budu prikupljeni.

- To nije jedan događaj, u jednoj godini. Potpuno mi je neshvatljivo da se tako nešto dešava godinama i da niko ne zna. Jedan čovek je uništio ugled cele institucije - rekla je Božilović Petrović.

Prema njenim rečima, kažnjivo je i neprijavljivanje krivičnog dela, sakrivanje i uništavanje dokaza.

Savetnik za bezbednost i istrage DB Stevan Đokić postavlja pitanje da li će diretora "Petnice" to što je podneo ostavku ,oslobodti odgovornosti.

- Nemoguće je da tako nešto postoji, a da niko od rukovodstva nije znao. Očekujem da se i bivši ministar Srđan Verbić oglasi po ovom pitanju jer je učestvovao u osnivanju "Petnice", a postoji i Almanah gde je i on potpisan sa nastavnikom za koga polaznice tvrde da ih je zlostavljao - rekao je Đokić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, dobro je da se društvo bavi ovim problemom i da se osnaže žrtve u nekim drugim preduzećima i ustanovama.

Đokić pretpostavlja da je došlo i do zloupotrebe položaja, ali da odgovornost moraju da snose i uprava i direktori koji su bili u tom periodu, jer je nemoguće da nisu znali.

#Petnica