AKTUELNO

Bilo je strašno, stravičan prizor. Vozač je bio pod autobusom, smrskane glave, žena je pala između sedišta... nije im bilo spasa. Drugom čoveku su se noge podvukle ispod vozačevog sedišta, pomislio sam možda za njega ima šanse, kao da se pridigao, ali samo mu je pala glava...

Ovako za "Blic" očevidac D. Ć. opisuje stravičan sudar autobusa i automobila koji se dogodio jutros u ulici Crvene armije u Smederevu, a u kojem su život izgubili Vitomir Antić (61), Saša Stanković (57) i Miroslava Zdravković (55).

Prema njegovim rečima, iz sna su ga probudili zvuci kočenja i jak udarac.

- Čujem zvuk kočnica, stravičan prasak i čuo sam da je neka žena vrisnula, verovatno neko ko se zatekao na ulici. Izašao sam i ispod drveta video auto. Pomislio sam u prvom trenutku da je parkiran, gledao sam otpozadi... Mislio sam da je nešto bila bi tu odmah gužva, jer tada još niko nije prišao, ni ljudi iz autobusa... Prišao sam, pogledao u auto... Bilo je strašno! - priča D. Ć.

Prizor je, kaže, bio kao iz horor filmova.

- Došao sam do vozačevih vrata, ta strana je bila ispod kamiona. Video sam da mu je glava smrskana... Pogledam ženu, ona je verovatno je sedela u sredini, od siline udarca upala je između sedišta i glava joj je bila kod menjača... Njima nije bilo spasa. Mislio sam da ću nekome moći da pomognem, ali... - priča vidno potresen čovek.

Sudar sa kolegama

Nesreća se desila kada je autobus koji je prevozio radnike iz treće smene iz Železare prešao u suprotnu traku i direktno udario u "pasat" u kom su bile njihove kolege, koje su išle na posao u prvu smenu.

- Bili su u traci kojom je išao auto. Vozač je izgubio kontrolu, kaže da mu je otkazao volan i direktno su se sudarili. Gurao ih je 25 metara - priča i priseća se jezivih scena kada su iz auta izvlačili njihova tela:

"Prvo su izvkli ženu, položili su je ispod drveta, onda su izvukli čoveka koji je sedeo nazad. Vozača su izvlačili vatrogasci, auto je bio potpuno uništen. Tela njih dvojice položili su pored puta."

Poresne scene nastavile su da se nižu, na mesto nesreće je ubrzo stigao i brat poginulog Vitomira.

- Vozač autobusa je došao kod mene u dvorište da se umije, bio je pogubljen, ali rekao bih da još nije bio svesan šta se desilo. Rekao je da ništa nije mogao, volan mu je otkazao. Tad je na mesto nesreće stigao i Vitin brat, počeo je da kuka, da ga doziva, strašno... - navodi on.

Kobnog jutra Vitomir je krenuo na posao kao i obično iz mesta Vučak u kom je živeo. U Železari je radio kao šef pravne službe, kolege Miroslavu i Sašu je pokupio je na autobuskom stajalištu u blizini svoje kuće.

- Mira je bila sekretarica, nekad je vozio, ali obično je išla autobusom. Jutros je stajala na stanici kad je prošao, autobus joj nije stao ili je otišao i ona ga je pozvala da je preveze. Tad je na stanici pokupio nju i drugog kolegu - ispričao je za "Blic" brat tragično stradalog Vitomira.

"Nije prijavljen nijedan kvar na vozilu..."

Pet osoba koje su se nalazile u autobusu lakše su povređene. Kompanija "Lasta". čiji je autobus učestvovao u sudaru, saopštila je da je redovan tehnički pregled na ovom vozilu obavljen drugog februara, a da je naredni trebalo da bude drugog avgusta., kao i da u međuvremenu nije bilo prijavljivanih kvarova.

- U proteklih 30 dana na ovom autobusu nije prijavljen nijedan otkaz na sistemu kočenja, niti na upravljačkom sistemu. Saobraćajno preduzeće Lasta poklanja značajnu pažnju održavanju vozila. Pored redovnih šestomesečnih tehničkih pregleda koje prolaze sva naša vozila, pregled se svakodnevno obavlja na kanalu dnevne nege i otklanjaju se svi nedostaci i primedbe po prijavi naših vozača - preneli su beogradski mediji.